Nyhetsartikkel

17 april 2018

Tror Russland står bak globalt dataangrep

Opp til 400 australske bedrifter skal være rammet.

Hackere, støttet av russiske myndigheter, har infisert millioner av rutere over hele verden, opplyste USA og Storbritannia i en felles uttalelse mandag.

Dataangrepet skal være en del av en spionasjekampanje rettet mot ulike lands myndigheter, bedrifter og kritisk infrastruktur, opplyser etterretningsorganisasjonene i landene, som sier at de har «stor tillit» til rapportene.

Millioner av rutere skal være rammet, og natt til tirsdag ble kjent at opp til 400 australske bedrifter skal være rammet av angrepet.

Kjenner til opplysningene
Det opplyser landets forsvarsminister Marise Payne, skriver australske ABC News.

– Det australske cybersikkerhetssenterert anslår at opp til 400 australske bedrifter har blitt angrepet, men vi tror ikke de har blitt utnyttet av betydning, sier Payne.

Det er foreløpig ikke kjent det samlede antallet bedrifter i verden som har blitt rammet. Ifølge Reuters er det både snakk om privat og offentlig sektor.

Etterretningsorganisasjonene kjenner heller ikke til hva målet med angrepet er, siden angrepet ikke er rettet mot en spesiell sektor.

Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), sa til Dagbladet mandag at også de er kjent med det angivelige angrepet.

– Vi kjenner til opplysningene fra britisk og amerikansk etterretning, og følger nøye med på situasjonen, sier Arnøy til Dagbladet.

– Ondsinnet
Australias sikkerhetsminister, Angus Taylor, sier i en uttalelse til Financial Review at de støtter USAs og Storbriannias anklager om at det er hackere støttet av russiske myndigheter som står bak angrepet.

– Kommersielt tilgjengelige rutere ble brukt som en inngang, og viste at enhver tilkoblet enhet er sårbar for ondsinnet aktivitet, sier han.

Howard Marshall i FBI sier i en uttalelse at «det er et enormt våpen i motstanderens hender», skriver The Guardian.

Kan brukes seinere
Angrepet skal ha skjedd i august 2017, men det har tatt flere måneder å undersøke hvor det kom fra, skriver The Guardian.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal de første meldingene om russisk hacking ha kommet i 2015.

De skriver at det er særlig Cisco-rutere som har blitt angrepet.

Fergus Hanson, cyber-ekspert og lederen for det internasjonale cyber-senteret i Australia, sier til ABC News at hackerne ikke nødvendigvis har gjort direkte skade denne gang.

Han mistenker at de antatte russerne hentet data for å kunne utføre angrep i framtida.

Fergus Hanson, cyber-ekspert og lederen for det internasjonale cyber-senteret i Australia, sier til ABC News at hackerne ikke nødvendigvis har gjort direkte skade denne gang.

Han mistenker at de antatte russerne hentet data for å kunne utføre angrep i framtida.

– Det er ikke nødvendigvis slik at de (hackerne) prøver å stjele data hele tiden og utføre spionasje. Det kan være andre grunner til at de er inne i et nettverk, og det kan være å utføre en offensiv operasjon på et annet tidspunkt, sier Hanson.

Uakseptabelt
Angus Taylor sier til The Guardian handlingen er uakseptabel.

– Disse handlingene er uakseptabel og den australske regjeringen oppfordrer alle land, inkludert Russland, til å ikke utføre angrep som kan skade kritisk infrastruktur.

Ifølge USA, Storbritannia og Australia er det ikke bare bedrifter og infrastruktur som har blitt rammet i de nevnte landene. De melder om at hele verden kan ha blitt rammet.

Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert saken.

Kommentarer

kommentarer