Nyhetsartikkel

17 april 2018

26 000 arbeider fornybart

Totalt sysselsatte i fornybarnæringen her i landet i overkant av 26 000 personer i 2016. Litt over 6 000 av disse arbeider innenfor produksjon av kraft og varme.

Næringen eksporterte for litt over seks milliarder kroner i 2016. I tillegg kom en utenlandsomsetning (salg av varer og tjenester fra norskeide selskaper registret i utlandet) på 7,9 milliarder kroner.

Fornybarnæringens aktivitet er spredt over hele landet, og omsatte i 2016 for rundt 23 milliarder kroner, medregnet eksport. Omsetning fra salg av kraft og varme er ikke inkludert i dette tallet.

Dette fremgår av en rapport som Menon, i samarbeid med DNV GL, på oppdrag fra OED, har utarbeidet om “Fornybarnæringen i Norge”. Rapporten er en kvantitativ og systematisk innsamling og analyse av informasjon om sysselsettingen og omsetning i den norskbasert fornybarnæringen, samt kartlegging av internasjonal omsetning og analyse av pågående trender i næringen.

– Fornybarsektoren i Norge er viktig både som næring og infrastruktur, med mange sysselsatte over hele landet. Menon-rapporten dokumenterer at det har vært en økning både i antall sysselsatte og omsetning de seneste årene. Dette er viktig for nasjonal og lokal verdiskaping, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

– I en tid med sterk global vekst i investeringene i fornybar energi gir internasjonalisering av næringen nye vekstmuligheter. Regjeringen har derfor lagt til rette for styrking av internasjonaliseringsarbeidet gjennom å øke det statlige bidraget til Norwegian Energy Partners (NORWEP). Økt satsing de senere årene på forskning innen fornybar har også bidratt til å øke konkurransekraften til næringen, legger Søviknes til.

Les rapporten her (pdf).

Kommentarer

kommentarer