Nyhetsartikkel

13 april 2018

Finland tillader Nord Stream 2-rørledning

Naturgasrørledning kan nu anlægges i Finlands Eksklusive Økonomiske Zone.

Selskabet, der står bag udviklingen af en Nord Stream 2-rørledning, har torsdag fået den anden af to tilladelser fra Finland.
Det betyder, at det kan begynde at anlægge og bruge naturgasrørledningen i Finlands Eksklusive Økonomiske Zone og gøre den del af projektet færdigt, som er på finsk territorium. Det er en strækning på 374 kilodige tilladelser er også givet i Tyskland. Tilladelsen er blevet givet af de regionale statslige mynmeter. Rørledningen skal have en samlet længde på 1230 kilometer. Alle nødvendigheder i det sydlige Finland.
En anden tilladelse, der var godkendt af den finske regering, blev givet i sidste uge. Rørledningen skal transportere naturgas fra verdens største reserver i Rusland via den mest effektive rute til omkring 26 millioner forbrugere i Europa.
Rørledningen vil mindske CO2-forureningen i EU-landene. Projektet, som via Østersøen skal bringe russisk gas til Europa, søges også placeret i dansk søterritorie. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sagde imidlertid tidligere på ugen, at der ikke kommer nogen Nord Stream 2-rørledning, hvis Ukraine ikke får en rolle i projektet som transitland.
Hun siger, at projektet ikke er rent økonomisk, men også politisk. Udmeldingen fra den tyske regeringschef tyder på, at hun er blevet mere modstander af projektet.
«Jeg har gjort det klart, at Nord Stream 2-projektet ikke er muligt uden klarhed omkring den fremtidige transit gennem Ukraine,» sagde hun på et pressemøde i Berlin sammen med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko. Politisk er projektet i direkte konflikt med blandt andet EU’s energiunion, hvor målet også er at mindske afhængigheden af russisk gas. Flere lande i Østeuropa har en meget negativ indstilling til den russiske gasforbindelse. Et af argumenterne er, at man svigter det proeuropæiske styre i Ukraine. Nord Stream 2 er den anden gasledning fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen. Danmark godkendte i 2009, at den første gasledning – Nord Stream 1 – måtte gå gennem dansk farvand.

Kommentarer

kommentarer