Nyhetsartikkel

09 april 2018

Norge unngår storstreik i privat sektor

LO sier ja til løsningen i lønnsoppgjøret.

Alle får ei krone per time. De lavtlønte får mer. AFP skal utredes, skriver Fri Fagbevegelse.

– Vi har lykkes å komme fram til et grunnlag, som begge har anbefalt. Dermed blir det ikke konflikt i det samordna oppgjøret i 2018, sier Riksmekler Nils Dalseide.

– Vi har fått på plass tetting av hull i AFP-ordningen. Vi har sikret sliterne i arbeidslivet et tillegg. Vi har sikret økt reallønn, vi har fått på plass tiltak mot sosial dumping, gjennom dekning av reise, kost og losji, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Dette er lønna i over 300 yrker

Ny AFP
– Vi har lagt et godt grunnlag for en ny og framtidsretta AFP, som vi i samarbeid med myndighetene skal utrede i tiden framover. Det vil legge grunnlaget for en ordning som tetter alle hull og enda bedre ordning enn vi har i dag, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-lederen forteller at regjeringen i dag har svart ja på å bidra i arbeidet med en ny AFP.

Her er lønnstillegget:

Det generelle lønnstillegget blir på kr 1 i timen fra 1. april 2018, det vil si kr 1950 i året. I tillegg ble det gitt et lavlønnstillegg på kr 2,50 i timen, kr 4875 i året.

Sammen med det generelle tillegg betyr dette at de lavtlønte totalt får kr 6825, til alle på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, (Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er kr 464 139 i året.)

– Dette er i tråd med vårt krav om økt kjøpekraft for alle våre medlemmer, samtidig som vi løfter de lavest lønte, mange av dem kvinner, slår Hans-Christian Gabrielsen fast i ei pressmelding.

– Ansvarlig oppgjør

– Vi har fått til et oppgjør innenfor ansvarlige økonomiske rammer, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

LO fremmet krav om tjenestepensjon fra første krone. Det ble ikke innfridd.

NHO-leder Kristin Skogen Lund mener det er for tidlig å innfri dette kravet, fordi andre deler av pensjonssystemet først må endres.

Godtok skissen

Skissen som ble presentert for partene rundt klokka 14.00 ble godkjent av både LO, YS og NHO og den største streiken på 18 år ble avverget.

Den økonomiske ramma

Det er enighet om å anbefale en skisse som innebærer en ramme på 2,8 prosent lønnsøkning. Det innebærer en krone i generelt tillegg og to kroner og femti øre til lavtlønte uten lokal forhandlingsrett.

Utrede AFP

Spørsmålet om AFP, som har vært et stort stridstema, løftes ut av forhandlingene og partene i arbeidslivet skal få hjelp av regjeringen for å løse flokene.

– Vi ønsker en forbedret AFP-ordning, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

• Har du spørsmål? Her er Tariffleksikonet vårt:

Skisse på overtid

15 timer på overtid ble det enighet om å anbefale en skisse som nå skal ut til uravstemning før den er godkjent.

Den største streiek på 18 år er dermed avverget. 35 000 mennesker går dermed på jobb som valig mandag morgen, og lkar streikevesten bli liggende i skapet.

Dette er lønna i over 300 yrker

Dette får du i streikestøtte hvis det blir storstreik

Disse streiker fra søndag, hvis ikke LO, YS og NHO blir enige. Se hele lista her.

Har du spørsmål? Her er Tariffleksikonet vårt:

Kommentarer

kommentarer