Nyhetsartikkel

03 april 2018

Fortsæt udbygningen med havvind

Endnu en havvindmøllepark skal bygges uden tilskud til elproduktionen, efter Vattenfall før påske vandt en konkurrence med nulbud.
Nulbud er dog ikke en selvfølge fremover, og Danmark bør ikke bare planlægge en ny havvindmøllepark, men også have mod til at udvikle fremtidens udbudsdesign, opplyser Dansk Energi.

Det er vanskeligt at få hænderne ned, når man kigger på udviklingen indenfor havvind, som bare bliver billigere og billigere – med lavere og lavere budpriser i de store udbudsrunder som følge.

Mandag blev Vattenfall udråbt som vinder af konkurrencen om at opføre en kommende hollandsk havvindmølle park på 700 MW med et såkaldt nulbud. Det betyder, at Vattenfall opfører parken helt uden tilskud til selve elproduktionen.

– Vattenfalls vinderbud viser igen, at havvind er kommet markant ned i pris de seneste år – først og fremmest som resultat af en massiv satsning på havvind i Nordvesteuropa. Det har skabt grundlag for en industrialisering og effektivisering, som har bragt prisen ned. Netop derfor er det vigtigt at fortsætte udbygningen af havvind, også i Danmark, så man kan fastholde og udnytte denne gode prisudvikling. Regeringens ventede udspil til en ny energiaftale bør derfor indeholde en plan for udbygning med havvind i Danmark – herunder at der opføres en park allerede inden 2025, siger Stine Leth Rasmussen, afdelingschef i Dansk Energi.

Både i Holland og Tyskland har de sidste budrunder lydt på nul kroner i støtte til elproduktionen fra havvindmøller. Men man skal være varsom med at konkludere, at det er normen for havvindsprojekter fra nu af.

For det første kan omkostningerne forbundet med havvind variere mellem projekter givet forskellige vindforhold, bundforhold og mulige synergier til andre parker. Forskel i udbudsdesign på tværs af lande kan også have afgørende betydning for omkostningerne.

En anden faktor, som spiller ind, er den afregning vindmøllerne kan tjene på elmarkedet. Der er stor variation i elpriserne i Europa med højere engrosmarkeds elpriser i syd end i nord, hvilket også influerer på, om der er behov for tilskud eller ej.

En tredje interessant diskussion er, hvor store dele af det samlede projekt, som skal konkurrenceudsættes. I både Danmark og Holland er det myndighederne, der betaler for nettilslutningen. Det fjerner risiko fra projektudvikleren, men det kan betyde, at den samlede pris for forbrugerne risikerer at bliver dyrere end nødvendigt, når man kun konkurrenceudsætter selve havvindmølleparken.

Derfor bør stadig større dele af projektelementerne og investeringsbeslutningerne overføres til de kommercielle aktører, herunder etablering af kabler fra parken og ind til land.

– Danmark er verdensmester i havvind ikke bare i forhold til teknologiudvikling, men også i forhold til projektudvikling og regulatoriske rammer. Den styrkeposition skal fastholdes. Derfor skal vi ikke bare fortsætte udbygningen med havvind, men også have mod til at udvikle fremtidens udbudsdesign, hvor flere elementer udsættes for konkurrence – for eksempel eltransmissionen. Sådan bidrager vi til et grønt, rigt og frit Danmark, siger Stine Leth Rasmussen.

Kommentarer

kommentarer