Nyhetsartikkel

03 april 2018

Denne uken kommer våren til Sør-Norge

Flere steder i Sør-Norge har hatt kulderekorder i påsken. Men meteorologen lover at våren er på vei – og den kommer for å bli.

– Det er veldig kaldt over hele Skandinavia, kaldere enn normalt. Det er heller ikke mye vår i dag, bortsett fra at solen skinner flere steder. Men våren kommer snart, forsikrer statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til Yr.no.

Det ble registrert ny kulderekord flere steder i fjellet i Sør-Norge natt til første påskedag. På Finse var det nærmere 30 minusgrader.

Mars var en uvanlig kald måned, sammenlignet med normaltemperaturene for årene 1961 til 1990. Temperaturen har stort sett ligget mellom 2 og 4 grader under normalen.

– Det har vært en spesiell mars. Det er ikke ofte vi kan si at det har vært kaldere enn normalt i hele Fastlands-Norge, sier Walløe.

Våren kommer
Men for dem som savner sol og varmere temperaturer, er det likevel bare å glede seg. Allerede onsdag kommer våren til Sør-Norge.

– Vi snakker ikke om tosifret antall plussgrader, men det vil ligge på mellom fem og sju grader mot slutten av uken. Det tar ikke helt av, men det blir rett og slett vår, sier meteorologen.

Vestlandet får temperaturer på fem til åtte grader utover uken, mens også innlandet og Midt-Norge vil kunne få følelsen av vår neste uke.

I Nord-Norge vil det imidlertid drøye litt lenger. I Nordland, Troms og Finnmark kommer ikke temperaturen noe særlig over null, selv midt på dagen.

Den klimatologiske definisjonen på vår, er når døgnmiddeltemperaturen er over null og under ti grader, og temperaturen er stigende.

Ifølge meteorologen er det dette som vil skje fra onsdag av, og det er heller ingenting som tyder på vårflørten blir kortvarig.

– Det blir mellom fem og ti grader også videre utover, så det ser ut som at våren kommer for å bli. Men vi kommer nok ikke i nærheten av 20 grader med det første, som vi jo kan oppleve på denne tiden av året noen ganger.

Vårtegn over hele landet
Selv om våren per definisjon ikke har kommet helt ennå, er det likevel mange som har fått vårfølelsen allerede nå.

I Moss har finske Anu-Kati Haikonen begynt å sette ut blomstene på dagtid.

– Jeg trenger litt vårfølelse, så frem til varmen kommer, må jeg jukse litt. Jeg setter ut liljene om dagen, men tar de inn om natten igjen, smiler hun.

Også andre steder i landet har typiske vårtegn begynt å dukke opp. På Aukra i Møre og Romsdal har snøklokkene tittet frem og hoggormen har dukket opp i Sogn og Fjordane.

Flere steder har motorsyklene blitt lokket frem fra vinterdvalen, og på langfredag var det mange som startet båtsesongen for fullt i Oslofjorden.

 

Kommentarer

kommentarer