Nyhetsartikkel

13 mars 2018

Norsk vej med lutter elbiler

Mange flere elbiler og meget større batteripakker kan udfordre lokale elnet. Derfor skal elbiler reagere på prissignaler og både købe og sælge energi. Familier i elbil-paradiset Nesøya ved Oslo lader allerede efter kapaciteten i elnettet.

Søndre vei på halvøen Nesøya knap 15 kilometer sydvest for Oslo må være en af verdens mest elbil-intensive lokaliteter, skriver Dansk Energi på sine nettsider.

Næsten alle beboerne har en elbil… eller to. Tag for eksempel Dagfinn Ringås. Han har en ældre Nissan Leaf og en Tesla.

– Ingen benzin eller diesel. 100 procent elektrisk. Det går fint, også når vi skal op på fjeldet. Teslaen kan køre 400 kilometer på en opladning og har firhjulstræk. Ingen problemer!, fastslår Dagfinn Ringås og viser et kort over området, hvor elbilerne på Nesøya er plottet ind alt efter mærke.

På Søndre vei har næsten alle familier en eller flere elbiler
Næsten alle beboerne på Søndre Vei har en elbil. Illustration: Schneider Electric / Google

Det er svært at forestille sig, at der kan være flere Leaf’er, Tesla’er, eGolf’er og BMW i3’er samlet på ét sted. Dagfinn Ringås beklager, at kortet er lidt forældet.

– Nu er der flere elbiler, oplyser han.

– Om elnettet kan holde til det? Ja, med smart opladning og ’peak shaving’, hvor elbilerne ikke oplader alle sammen på samme tid, siger Dagfinn Ringås, der er landechef for Schneider Electric i Norge. Schneider Electric er en af de virksomheder, der sætter ladeinfrastruktur op ved private boliger, boligblokke og på p-pladser i Norge.

Dagfinn Ringås fra Schneider Electric er en af de mange elbilejere på Søndre vei
Dagfinn Ringås fra Schneider Electric er en af de mange elbilejere på Søndre vei. Foto: Schneider Electric

Beboerne på Nesøya har købt de elektriske køretøjer for deres egne penge, og opladningen sker med vekselstrømsladere (AC), der tilpasser opladningen til kapaciteten i elnettet.

Europæisk innovationsprojekt
Ladningen af elbilerne på Søndre vei styres i hvert enkelt ladepunkt for at undgå overbelastning af nettet, hvilket også er i fokus for et nyt innovationsprojekt, INVADE, der er støttet af EU’s Horizon 2020-program og har opgaver i Norge, Tyskland, Spanien, Holland og Bulgarien.

I Norge samarbejder Schneider Electric med Lyse Elnett/Lyse R&D & Innovation og Smart Innovation Norway (SIN) om test i stor skala i Stavanger-området. Med INVADE agter deltagerne at styre elbiler, batterier, solceller og varmtvandsbeholdere i forskellige kombinationer. Projektudstyret installeres hos de første kunder netop i denne uge, men projektet handler ikke kun om teknik. Udgangspunktet for Lyses motivation for at deltage er, at der er hård konkurrence på elmarkedet:

– Vi optaget af at beholde vores eksisterende kunder og få nye, så det er vældig interessant at være med i et projekt som INVADE. Det rammer lige ned i kernen af det, vi er optaget af, siger senior projektudvikler Trond Thorbjørnsen fra Lyse, der har har ansvaret for pilotprojektet. Lyse leder også en arbejdspakke, der handler om fremtidige forretningsmodeller i energibranchen.

Meget større batterier
På globalt plan kommer der nu mange nye elbiler – med stadig større batteripakker – på markedet, og det øger presset for mere ladeinfrastruktur og mere smart opladning. Den generation elbiler, der kan købes nu, er udstyret med batterier med en ydeevne på op til 40 kWh, men både de kendte elbil-mærker plus nye aktører som Audi, Mercedes og Jaguar, er ved at lancere batteri-pakker på 40-100 kWh.

– Vi skal vi have en bedre udnyttelse af kapaciteten i elnettet, så vi kan undgå at bygge nye net, konstaterer Dagfinn Ringås, mens Trond Thorbjørnsen påpeger, at der i Stavanger-området udover at være mange elbiler også er fokus på el til kollektiv transport, færger og sågar fly.

– Summen af alt det bliver en udfordring på sigt, vurderer han.

Forebyggelse af kapacitetsproblemer kan eksempelvis ske ved at skabe et samspil mellem elbiler og elnet (Vehicle2Grid) og mellem elbiler og bygninger (Vehicle2Building) og huse (Vehicle2Home). En af udfordringerne er, at mange elbiler er fremstillet, så de kun kan lade elektricitet – de kan ikke levere el videre til elnettet, bygningen eller hjemmet.

En af ambitionerne med INVADE er at udvikle protokoller og software, så elbilerne via ladeudstyret kan sende strøm tilbage til elnettet.

Dagfinn Ringås, landechef for Schneider Electric i Norge.

– En af ambitionerne med INVADE er at udvikle protokoller og software, så elbilerne via ladeudstyret kan sende strøm tilbage til elnettet, siger Dagfinn Ringås om projektet, der minder om det dansk-forankrede Parker-projekt, der har demonstreret et en række elbiler fra Nissan, Mitsubishi og PSA-gruppen kan levere ydelser til elnettet. Parker-projektet har bl.a. ført til, at Frederiksberg Forsyning i et rent kommercielt projekt sælger ydelser (primært frekvensregulering) fra ti Nissan-elvarevogne til elnettet.

Ny norsk tarifmodel
I forbindelse med V2G, V2B og V2H vil INVADE-projektet i Stavanger og ved Arnhem i Holland teste en ny generation elbilopladere på jævnstrøm (DC) fra Schneider Electric. EU-projektkoordinator Per Gjerløw fra Schneider Electric oplyser, at DC-opladningen gennem en ny kommunikationssprotokol (OCPP 2.0) vil kunne levere strøm tilbage til hus/bygning eller elnet.

– Det vil give helt nye muligheder for at bruge elbilerne som back-up for elsystemet eller bygningen. Denne løsning vil øge kvaliteten, komforten og sikkerheden i strømforsyningen og samtidig reducere kundens elregning. Det bliver en meget vigtig funktion, når elnettselskaberne om kort tid indfører effekt-tariffer, siger Per Gjerløw.

Udover at sætte gang i mange tekniske overvejelser har elbilerne på de norske veje – og elnet – også fået myndighederne til at overveje, om elnetselskaberne tariferer kunderne på en fremtidssikret måde. Den norske energistyrelse, NVE, har en ny tariferingsmodel i høring, så der er lagt op til, at kunderne snart skal betale efter træk på nettet (kW) snarere end for forbrug (kWh).

– Effektbaserede tariffer er spot-on i forhold til det, vi skal teste. Vi skal bruge INVADE-platformen til at give kunderne de lavest mulige elregninger, siger Trond Thorbjørnsen fra Lyse, der ser frem til at høste erfaringer med machine learning og kunstig intelligens (AI).

– Håndtering af data bliver en stadig vigtigere del af vores forretning, fastslår han.

Over tre millioner elbiler
I 2017 blev der verden over registeret over tre millioner elbiler med Kina i front med 1,2 millioner efterfulgt af USA med 750.000. I forhold til indbyggertal er Norge helt i front; ifølge de seneste tal fra Norsk elbilforening er der nu 210.000 elbiler og plugin-hybrider samt over 9.000 offentlige ladepunkter i vores nordiske naboland.

Når nordmændene er vilde med elbiler, skyldes det bl.a. offentlige incitamenter som afgiftsfritagelse ved køb af elbiler, gratis kørsel i busbaner, gratis kørsel på betalingsveje (fx i Oslo), gratis sejlads med færger og meget andet.

Det norske elnet er forholdsvis stærkt og kan håndtere, at en del private husholdninger (med elvarme) har forbrug på over 30.000 kWh om året. Elbiler bruger i gennemsnit omkring 3.600 kWh, så relativt er det ekstra forbrug mere beskedent end i de øvrige lande, der er med i INVADE-projektet.

– Jeg er mere bekymret for nettet i Tyskland og de andre lande, siger Trond Thorbjørnsen.

Kilde: Dansk Energi

Kommentarer

kommentarer