– For å lykkes med det grønne skiftet og sikre forsyningssikkerheten, trenger vi et tett og godt samarbeid med Svenska Kraftnät og andre systemansvarlige i Norden. Ved å etablere Fifty AS tar vi dette samarbeidet et skritt videre og styrker vår evne til å utvikle avanserte IT-verktøy for den nye virkeligheten, fremhever konsernsjef Auke Lont i Statnett.

IT-løsningene fra Fifty sørger for effektiv håndtering av reserver og balansering av kraftsystemet. Balanseringsreservene må være tilgjengelig hvert minutt hele døgnet, året rundt. Fremover vil samarbeidet også dekke utvikling av nye IT-løsninger som er nødvendige for implementering av nytt nordisk balanseringskonsept.

Statnett og Svenska kraftnät har samarbeidet om utviklingen av felles balanserings- og markedssystem siden slutten av 2015. Med opprettelsen av Fifty formaliseres dette samarbeidet.

– Selskapet blir et strategisk viktig verktøy for å sikre felles nordisk handlekraft og effektivitet i utviklingen av nye IT-løsninger som understøtter driften av kraftsystemet, påpeker generaldirektør Ulla Sandborgh i SvK.

Kilde: Statnett