Nyhetsartikkel

09 februar 2018

2017 var rekordår for havvind i Europa

Med 3,1 GW ny havvindskapasitet i EU ble 2017 ikke bare et rekordår, men bød på dobbelt så mye ny kapasitet som året før.

Over dobbelt så meget ny  havvindmølle kapacitet blev det til i 2017 sammenlignet med i fjor, viser ny rapport fra Wind Europe.

Den markante forøgelse kommer, ifølge vindmølleorganisationen fra 560 nye havvindmøller fordelt på 17 parker. Dermed når den samlede havmøllekapacitet i EU op på 15,8 GW fordelt på 11 lande.

– Udviklingen inden for grøn energi – herunder også havvind – er gået virkelig stærkt. Omkostningerne er ved at være nede i et niveau, hvor vi nærmer os konkurrencedygtighed med fossil energi. Det skyldes ikke mindst, at havvind for alvor har knækket koden omkring stordriftsfordele, siger afdelingschef i Dansk Energi Stine Leth Rasmussen i en kommentar til tallene.

Det sætter en tyk streg under, at vind er en milliardforretning for danske virksomheder.

Rapporten understreger endnu en gang, at havvind er en dansk styrkeposition med flere danske virksomheder som centrale aktører – også i rekordåret 2017. Danske Ørsted ejer cirka 19% af den ny-installerede kapacitet, og bevarer dermed den største markedsandel i Europa.

Når det gælder selve møllerne stod Vestas for 25% af den nye kapacitet, mens Siemens stadig er klart størst med godt og vel 50%.

– Det sætter en tyk streg under, at vind er en milliardforretning for danske virksomheder både i Europa og i resten af verden, siger Stine Leth Rasmussen

– Danmark er med helt i front, både når det kommer til at udvikle stadigt større og bedre møller, men også når det kommer til at balancere hidtil usete mængder vindmøllestrøm i elsystemet, fortsætter hun.

Meget tyder på, at havvindmøller også fremover vil få en helt central placering i den  grønne omstilling af EU’s energisektor, hvilket lover godt for dansk eksport.

Kommentarer

kommentarer