Nyhetsartikkel

07 februar 2018

Regionale europeiske nettutviklingsplaner på offentlig høring

Regionale europeiske nettutviklingsplaner viser at omfattende investeringer i kraftsystemet både er nødvendige og lønnsomme. Investeringer bidrar til å nå klimamålsetninger, samtidig som de er nødvendige for å ivareta en akseptabel forsyningssikkerhet.

De regionale europeiske planene utgis annenhvert år av den europeiske organisasjonen for kraftsystemoperatører, ENTSO-E. Formålet med planene er å få en samordnet planlegging av det europeiske kraftsystemet, noe som bl.a. innebærer konsistent nasjonal, nordisk og europeisk kraftsystemplanlegging, skriver Statnett i en pressemelding.

Planene er en lovpålagt del av den europeiske kraftsystemplanen som publiseres senere i 2018. I det regionale planarbeidet er Europa delt i seks planregioner. Norge inngår i to av disse; Region Baltic Sea og Region North Sea.

– En av de viktigste driverne for fremtidig nettutvikling i Europa er at fornybar kraftproduksjon uten særlig fleksibilitet erstatter fleksibel termisk kraftproduksjon, sier spesialrådgiver Arne Pettersen i Statnett.

– Dersom denne transformasjonen skal gjennomføres samtidig som forsyningssikkerheten opprettholdes, medfører dette blant annet behov for økt overføringskapasitet mellom ulike synkronområder. Eventuell utbygging mot Norden vil både bidra til fleksibilitetsutveksling samtidig som Norden lettere får avsetning for en stadig økende andel uregulert produksjon.

I tillegg til de regionale planer har ENTSO-E også publisert rapporten «European Power System 2040 – Completing the map». Rapporten viser fremtidige utfordringer og utviklingsbehov for det europeiske systemet frem mot 2040, da basert på den europeiske planens 3 ulike scenarier.

–  Analysene viser at de viktigste driverne for den nordiske systemutviklingen er en økning av kapasiteten mellom det nordiske synkronområdet og omkringliggende systemer, tilrettelegging for vindkraft, utfasing av kjernekraft samt videre integrasjon av det baltiske markedet, sier Statnetts spesialrådgiver Arne Pettersen.

De regionale europeiske nettutviklingsplanene vil være på offentlig høring frem til 20.februar. Høringsversjonen av de ulike rapportene er publisert på ENTSO-E’s hjemmeside:

Regional Plan Baltic Sea

Regional Plan North Sea

European Power System 2040 – Completing the maps

Prosjekt-liste Europeisk plan 2018

 

Kommentarer

kommentarer