Nyhetsartikkel

30 januar 2018

Fire gründere vil bygge et høysikkert, grønt datasenter

Om alt går etter planen, vil datasenteret bli minst like stort som IKEA-bygget i Bergen.

Her vil fire gründere bygge et høysikkert, grønt datasenter

– Vi skal ikke bare bygge et datasenter, vil skal bygge et av de beste i verden, sier Njaal R. Soleng til Sysla Grønn.

Han sitter på et kontor på Midtun i Bergen, tydelig engasjert. Ved siden av han sitter Per Espen Edvardsen, minst like oppglødd.

De to er henholdsvis markedssjef og daglig leder i REGN Datacenters, som de startet sammen med teknisk sjef Roy-Christian Natland og operasjonssjef Gunnar Økland sommeren 2016. De fire har bakgrunn fra både olje- og gass og teknologisektoren.

Da det ble annonsert at «Fornybar AS», det nye investeringsselskapet som skal bidra til reduserte klimagassutslipp, skulle startes, ble de enige om å satse på et høysikkert grønt datasenter i Hordaland.

På bordet foran oss ligger en illustrasjon av et datasenter på 24.000 kvadratmeter plassert i Børdalen i Samnanger. Størrelsen tilsvarer IKEA-bygget i Åsane i Bergen.

Fakta

REGN Datacenters

  • Ble startet i 2016 av fire gründere
  • Planlegger å bygge et høysikkert, grønt datasenter i Børdalen i Samnanger
  • Datasenteret skal i første omgang bli 24.000 kvadratmeter stort, og ha en kapasitet på 50 megawatt
  • Det har potensiale til å bli bygget ut til 96.000 kvadratmeter. da vil kapasiteten være 300 megawatt

Prislapp: én milliard norske kroner.

Gründerne vil ikke si hvor mye av denne finansieringen som er på plass, men kan fortelle at Innovasjon Norge har gitt positive signaler med tanke på finansiering, det samme har banker de har vært i kontakt med. Og nylig landet de sin første kunde.

– Det er en stor kunde fra USA, forteller Soleng.

– Flere banker også på døren nå, skyter Edvardsen inn.

I tillegg har de sikret en bindende avtale for eiendommen som skal brukes. Det eneste som gjenstår før de kan sette spaden i jorden, er et endelig ja fra Fylkesmannen.

Store karbonutslipp

Illustrasjon av datasenteret i Samnanger. Foto: REGN Datacenters

Store bedrifter, som for eksempel banker, trenger stor plass til sine servere. Datasenterindustrien er svært energikrevende, og mange steder i verden brukes kullkraft som energikilde til denne strømmen.

– Dataindustrien i verden er ikke grønn. De totale karbonutslippene til dataindustrien er like stor som hele flyindustrien, sier Edvardsen.

I Norge kommer strøm i all hovedsak fra vannkraft. Datasenteret i Børdalen skal få strøm fra den lokale kraftstasjonen. I regionen er det overskudd på kraft. På denne måten kan man redusere linjetap, fordi mye av energien ville forsvunnet dersom strømmen ble eksportert over store avstander. Datasenteret vil også kunne tilby billigere strøm til kundene.

Gründerne mener at deres datasenter vil ha høyere sikkerhet enn datasentre som er plassert i kundenes egne lokaler.

– Dette er fordi datasenteret blant annet vil ha flere uavhengige strømkilder som sikrer oppetid, samt flere uavhengige fibertilførsler, sier Soleng.

De trekker fram knutepunktet på strøm i Samnanger som blant de beste i Norge, og at det derfor vil være mindre sannsynlig med svikt i strømforsyningen.

Streng adgangskontroll

I tillegg er det streng adgangskontroll på senteret. For det er ikke bare nedetid som er et skrekkscenario for kundene. At noen kommer seg fysisk inn i senteret og får tilgang til for eksempel personlige opplysninger som ligger på serverne, kan få store konsekvenser. Ikke bare vil et selskap risikere en ripe i lakken omdømmemessig – man risikerer straffeansvar om man bryter personopplysningsloven.

De fire gründerne i REGN Datacenters, Njaal R. Soleng, Roy-Christian Natland, Per Espen Edvardsen og Gunnar Økland. Foto: Sigrid Haaland

– Da kan du ikke la datasenteret ditt stå usikret. Mange gjør det i dag. Vi var på et seminar i fjor, der var det tilløp til panikk, fordi folk ikke var klar over sikkerhetsrisikoen, sier Solen

Rundt 100 nye arbeidsplasser

Edvardsen forteller at forholdene for å etablere store datasentre ligger godt til rette i Norge, fordi klimaet er kaldt. Mye strøm går med til å kjøle ned serverne. Han trekker også frem at de politiske og geografiske forholdene her er stabile.

Går alt etter planen, starter byggingen av datasenteret andre eller tredje kvartal i år. Da håper gründerne at første byggetrinn er klart i 2020.

De estimerer at rundt 100 personer skal jobbe ved datasenteret, deriblant datateknikere, vakter, renholdsarbeidere og kantinepersonell.

– I tillegg kommer de indirekte arbeidsplassene, som for eksempel elektrikere og entreprenører som leies inn, sier Edvardsen.

– Responsen fra de lokale er god
Ordfører i Samnanger kommune, Knut Harald Frøland, er svært entusiastisk for datasenteret.

– Det er veldig spennende planer. Responsen både i kommunestyret og blant samningene har vært veldig god. Stedet datasenteret skal plasseres har allerede en stor trafostasjon og mange kraftmaster som står stygt i landskapet. Jeg har ikke hørt én stemme som sier at dette ikke er en god plass, sier han.

Han forteller at de har et overskudd på kraft i sin region, og at Børdalen ligger ideelt plassert med tanke på kompetansemiljøer og flyplass. Frøland påpeker at en inngrepen i naturen alltid vil få konsekvenser, men han synes dette tilfellet kan forsvares.

– Det renner en elv i området som skal tas vare på, men den vil, ut fra den kunnskapen jeg sitter med nå, ikke bli påvirket av datasenteret, sier ordføreren.

Datasenteret i planlagt å ligge i Børdalen i Samnanger. Foto: REGN Datacenters

– Klimavennlig industriutvikling
Han forteller at mange arbeidsplasser har forsvunnet fra Samnanger de siste 20-30 årene, og at flere arbeidsplasser og økt aktivitet er kjærkomment.

– Dette er en mulighet til klimavennlig industriutvikling i Norge i en skala som vi kanskje ikke har sett på mange år, sier han.

Ordføreren sier at den nye fiberkabalen som er planlagt mellom Storbritannia og Vestlandet er et godt prosjekt.

– Det geniale med et datasenter er at det kan plasseres hvor som helst i verden, fordi kontakten med omverdenen går gjennom fiberkabel, sier Frøland.

Her vil fire gründere bygge et høysikkert, grønt datasenter

Forhandler med flere aktører
I november åpnet Lefdal Mine datalagring i en gammel gruve. Datasenteret skal forsynes med strøm fra blant annet fire vannkraftverk og en vindmøllepark i området.En rapport fra Menon konkluderer med at etablering av nye datasentre i Norge kan skape flere hundre arbeidsplasser og store verdier. Ifølge NTB forhandler Statkraft nå med flere aktører om å bygge store datasentre i Norge. Blant aktørene er selskaper fra USA, melder Reuters.

Forhandlingene ble satt i gang etter en endring i den norske skatteloven i år, som gjør at datasentre er unntatt fra eiendomsskatt. Dette gjøres for å kunne konkurrere med våre naboer i Norden som allerede har tiltrukket seg store firmaer som Apple, Facebook og Googles eierselskap Alphabet.

– Konkurransen er tøff, men vi har et godt tilbud. Norge er nå et bra sted å etablere firmaer som driver med avansert datateknologi, sier Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen til nyhetsbyrået.

Han sier selskapet jobber hardt for å få kontraktene signert, uten at han kan si når det vil skje.

<

Kommentarer

kommentarer