Nyhetsartikkel

26 januar 2018

Kraftverksbesøk på Rånåsfoss med Natur og Ungdom

Engasjerte naturvernere fra Natur og Ungdom, og politikerspirer fra Unge Venstre, besøkte denne uken Rånåsfoss kraftstasjon sammen med Energi Norge.

Opprustning av vannkraften og miljøhensyn i kraftproduksjon var blant temaene under besøket.

Energi Norge arrangert på mandag introduksjonskurs om norsk fornybarnæring for sentralstyremedlemmer og fylkessekretærer fra Natur og Ungdom, og Unge Venstres nye leder.

Gjennom dagen var det lagt opp til foredrag om fornybarnæringen av Energi Norges rådgivere, og omvisning med presentasjon av elvekraftverket til Akershus Energi på Rånåsfoss.

– Det er utrolig kult å få med seg så mange klima- og miljøengasjerte unge folk på kraftverksbesøk. Vi har samarbeidet med Natur og Ungdom i flere år, og nå som de har et nyvalgt sentralstyre og ny leder, så er det ekstra flott å kunne bidra med kunnskap om norsk fornybarnæring og inspirasjon til deres videre arbeid, sa myndighetskontakt Bendik Solum Whist i Energi Norge.

Miljø på agendaen
Med en forsamling preget av unge, engasjerte og miljøbevisste hoder var miljøutfordringer i kraftproduksjonen et naturlig tema under besøket.

– Balansen mellom lokalt miljø, klima og behovet for elektrisitet, vil være blant de viktigste temaene fremover. Kraftbransjen har mye kunnskap å formidle til ungdommen, sa næringspolitisk rådgiver Geir Taugbøl i Energi Norge.

Som en del av løsningen på klimaproblemene er energisektoren offensiv i utvikling og bruk av miljøløsninger. Morgendagens vassdrag skal være vinn-vinn-prosjekter både for miljøet og næringen.

– Kraftselskapene opererer rundt om i landets lokalmiljøer og bidrar til verdiskaping. Vi har et ansvar for å bidra til en bærekraftig samfunnsvikling, der vi skal finne gode løsninger som gir mest mulig kraft til lavest mulig miljøkostnad, sier Taugbøl.

Det kunne den nyvalgte lederen i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, si seg enig i:

– Det Natur og Ungdom har vært opptatt av å lære om i dag, det er hvordan vi kan gjøre oppgraderinger der vi ikke trenger å gjøre nye naturinngrep, men samtidig kan få gjort helt nødvendige opprustinger av vannkraftverkene våre, sa Eiterjord.

Rånåsfoss kraftstasjon
Rånåsfoss elvekraftverk, som eies av Akershus Energi, ligger snaue 40 minutter med tog fra Oslo. Kraftverket gikk gjennom omfattende rehabilitering for noen år siden, og har siden økt sin produksjon av energi med 27 prosent.

Akershus Energi kunne dermed gi deltakerne et godt eksempel på at opprustning av kraftverk og økt produksjon ikke behøver å påføre naturen skader.

TV-innslag fra dagen på NRK Østlandssendingen finner du her.

Kilde: Energi Norge. Alle fotoer i  artikelen: Energi Norge

 

Kommentarer

kommentarer