Nyhetsartikkel

23 januar 2018

Glem Polen – klimavenlige lande må aftale CO2-afgift

CO2-kvotesystemet er lammet, og skal vi nå vores klimamål, må vi finde andre ben at gå på. Dansk Energi foreslår en CO2-afgift for alle sektorer for at gøre det dyrere at udlede CO2.

– Du skal høre det som en form for desperation over, at de europæiske tiltag, der er lavet for at stramme kvotesystemet, ikke har haft nogen effekt på CO2-priserne og derfor ikke har ført til, at fossil kraftværkskapacitet bliver taget ud af markedet.

Sådan udtaler Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, til Information, der fredag bragte en stor artikel med overskriften ”Dansk Energi: Grønne EU-land må udskifte lammet kvotesystem med C02-afgift”.

Her argumenterer Lars Aagaard for, at der skal nye boller på suppen, hvis de klimamål, der er opsat i Paris-aftalen skal nås. Det europæiske CO2-kvotesystem er nemlig skruet sammen, så priserne for at udlede CO2 er så lave, at det ikke har den ønskede effekt, nemlig at gøre den fossile energi dyrere og dermed give et incitament til at skifte til grønnere energikilder. Derfor mener han, at der skal andre mekanismer i spil, og han foreslår, at de grønneste EU-lande går sammen, så EU-lande med stort kulforbrug som for eksempel Polen ikke kan stikke en kæp i hjulet for indsatsen.

– Vi skal stramme EU’s indsats i lyset af Paris-aftalen, og derfor har vi behov for en tydeligere og højere pris på CO2 og en pris, som investorerne kan regne med. Problemet er, at alle i EU skal være enige, før man kan stramme kvotesystemet, så en måde har de meste klimavenlige lande i EU deponeret deres handlefrihed hos de kritiske lande, siger Lars Aagaard til Information.

Et bud er en CO2-afgift, der også gælder de ikke kvote-belagte sektorer, lyder det fra Dansk Energis direktør.

– Hvis man forestiller sig, at England, Tyskland, Frankrig, Benelux-landene, Norge, Sverige, Finland og Danmark gjorde det sammen, så ville det virke, slår Lars Aagaard fast overfor Information.

Kommentarer

kommentarer