Nyhetsartikkel

08 januar 2018

Hydro66 vinner pris som världens hållbaraste datacenter

Hydro66 har vunnit priset ”Datacenter Eco-Sustainability Award” genom Datacenter Dynamics 2017. Priset syftar till att lyfta fram personer eller organisationer som visar en innovativ och banbrytande hållbarhetsstrategi.

Motiveringen var att företaget har förändrat grunden för hur colocationmarknaden fungerar. Hydro66 är ett ultragrönt datacenter som har Europas lägsta kostnad och drivs av 100% vattenkraft och med fri luftkylning.

Hydro66 är den första storskaliga colocation-leverantören med denna teknikkombination av direkt fri luft och 100% vattenkraft. Företaget är dedikerat till att erbjuda skalbara lösningar tillgängliga för kunder i alla storlekar liknande de som globala internetföretag använder. Sedan öppnandet har företaget sålt 90% av den initiala 3.6 MW-utbyggnaden och har sedan meddelat starten på byggandet av en 15 MW-expansion.

Andy Long, chef för strategisk utveckling, mottog priset i London på uppdrag av Hydro66:

– Vi är glada över att få denna globala utmärkelse och att vårt innovativa och hårda arbete erkänns. 2017 har varit året när man gör rätt val både för planeten och för plånboken. Ett stort antal företag uppskattar miljö- och kostnadsfördelarna med att lokalisera datacenter i kallt klimat nära kraftkällan. Jag vill tacka Schneider för att de sponsrat priset och alla medlemmar i bedömningspanelen som tog sig tid att fullt ut förstå djupet av vårt engagemang för miljön.

Datacenterindustrin har varit banbrytande när det gäller energieffektivitet och visat vad hållbart ledarskap innebär inom den digitala infrastruktursektorn. Hydro66 har demonstrerat en innovativ och banbrytande hållbarhetsstrategi genom utformningen datacentret och genom partnerskap med andra organisationer inom energiekosystemet.

ÅRETS BEDÖMNINGSPANEL

I bedömningspanelen för årets utmärkelse ingick bland andra Joe Kava, som ansvarar för Googlesdatacenter över hela världen, samt Tanuja Randery, VD på Schneider Electric i Storbritannien.

– Hållbarhet står i centrum för vår strategi. Vårt uppdrag är att hjälpa företag att hantera energiutmaningen samtidigt som de uppnår bättre operativ effektivitet. Vi är glada att stödja detta flaggskeppspris som erkänner excellens inom detta område, säger Randery.

INNOVATION OCH VISION

Många av de unika funktionerna i Hydro66 datacenter kommer från den disruptiva designen som utnyttjar det lokala klimatet för att minimera miljöpåverkan och avsevärt minska kostnaderna.

– Datacenter är en energikrävande verksamhet, därför behöver branschen hela tiden sträva efter innovation och öppenhet, kommenterade Andy Long.

5 NYCKELFAKTORER SOM GÖR HYDRO66 UNIKT

1. EN UNIK DESIGN

Datacentret är inte ett vanligt modulärt bygge, utan har en unik design med en central infrastrukturkorridor som möjliggör innovativa idéer för att sänka koldioxidutsläpp och dramatiskt sänka den totala PUE i datacentret.

2. LOKAL ARBETSKRAFT OCH MATERIAL

Designen bygger på årtionden av lokala byggerfarenheter. Samtliga stora byggmaterial har anskaffats och tillverkats i Sverige eller Norden och arbetet är 100% lokalt.

3. ALLTID 100% FRI LUFTKYLA

Hydro66 använder inga indirekta överföringsmedier eller splittrade kylaggregat. Även under de varmaste sommardagarna när kompletterande vattenbaserad adiabatisk kylning krävs sker all kylning hyses helt inom byggnaden. Rackmiljön är den bästa, temperatur och luftfuktighet kontrolleras inom ASHRAE-riktilinjerna.

4. STRÖM

Anläggningen har den unika positionen att direkt vara angränsande till en ny 120 MW transformatorstation. Det finns ett 80 MW vattenkraftverk bara 500 meter bort med andra nätmatningar från lokala, regionala och nationella nät, inklusive de 16 andra vattenkraftverken längre upp i Luleå älven som genererar 4300 MW.

5. SAMARBETE MED TILLVERKARE

Hydro66 behövde hitta en lösning som skulle behandla och filtrera stora volymer luft effektivt samtidigt som man kontrollerar luftfuktigheten. Genom nära samarbete med EcoCooling skapades en skräddarsydd och patenterad version av ECT10800 som har implementerats i datacentret.

OM GLOBALA DCD UTMÄRKELSER

Datacenter Dynamics har genom Global DCD Awards skapat den ultimata representationen av de mest framstående människorna, projekt och innovationer som denna allt mer offentliga bransch erbjuder.

I år är det tioårsjubileum av utmärkelsen, DCD har därmed beslutat att konsolidera sina tidigare regionaliserade branschutmärkelseprogram (EMEA, Asien-Stillahavsområdet, USA och Kanada, Latinamerika, Brasilien) till en enda, mycket större, mycket mer prestigefylld och kraftfull bekräftelse och firande av enastående innovation i tiden för digital transformation.

Hydro66 datacenter i Boden erbjuder datacentertjänster särskilt anpassade för stora företag, HPC-kluster och molntjänster. Anläggningen drivs av 100% förnybar vattenkraft och är ett av världens mest effektiva datacenter.

Kommentarer

kommentarer