Nyhetsartikkel

27 desember 2017

Bytt til Led-pærer

Gjør du dette enkle grepet kan du spare strøm, miljø og samtidig gjøre boligen din mer brannsikker.

Har du utstyrt huset ditt med vanlige glødelamper? Da anbefales det på det sterkeste at du bytter ut pærene med LED-lys.

LED er en forkortelse for lysdiode, en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den tilføres elektrisk strøm.

– Om få år er LED nesten enerådende. Vi faser nå ut halogen og klassiske lysrør og erstatter disse med nyutviklede LED-alternativer, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge i en pressemelding.

Økt etterspørsel av lyspærer i mellomkrigstiden førte til at to nye lyspærefabrikker ble etablert i Norge i 1932. Fra da av, og mange tiår framover var det glødepærer som gjaldt.

Men når en glødelampe lyser opp, går cirka 95 prosent av energien ut som varme til omgivelsene.

Glødelamper har fått mye kritikk på grunn av lav energieffektivitet, og av miljøhensyn er tradisjonelle glødepærer også i ferd med å forsvinne fra butikkhyllene i hele Europa. Det gjelder også Norge.

Svenningsen mener effektivitetsnivået er én av grunnene til at LED-lys nå er i ferd med å ta fullstendig over for gløde-og halogenpærer, samt lysrør. Han sier følgende i en pressemelding:

– LED er mer miljøvennlige og mindre brannfarlige enn tradisjonelle lyspærer.

Minsker strømforbruket med 90 prosent
Selv om LED-pærer foreløpig er noe dyrere på butikken enn vanlige lyspærer, er nøkkelen ved disse at du ikke trenger å skifte dem ut like ofte.

– Levetid for en standard LED-pære er 15.000 til 30.000 timer. Tilsvarende for halogen er 2000 timer, sier Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova.

– Dersom du skifter ut åtte halogenspotter med åtte LED-spotter, kan du i løpet av ett år spare 800 kroner, dersom lyset står på 12 timer per dag, ifølge Enovas beregninger. Dette vil samtidig variere med strømprisen og etter hvilken type pære man velger, sier han.

Så om du tenker at det vil koste mye å bytte ut de gamle glødepærene hjemme og at det hele blir for mye styr, skal du vite at LED tvert imot vil spare deg for mye penger i det lange løp, ifølge ekspertene.

Kommentarer

kommentarer