Nyhetsartikkel

06 desember 2017

Vannføringen har steget kraftig på Vestlandet

Opptil 130 millimeter nedbør siden tirsdag har ført til at vannføringen i bekker og elver har steget kraftig i Rogaland.

– Det har kommet opp mot 80–130 millimeter regn enkelte steder i varslingsområdet fra tirsdag til onsdag morgen. Som en følge av dette har vannføringen steget kraftig i elver og bekker i området. Det er ikke registrert nye hendelser i natt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en statusrapport onsdag morgen.

Likevel har det meste sett ut til å gå bra i de flomutsatte områdene på Vestlandet i natt.

Målt 100 millimeter nedbør
– Dette er første dag i hendelsen, så gjenstår jo dag to. Det er også meldt mildere vær, og vannmengden stiger på mange av våre målestasjoner, sier flomvakt i Norges vassdrags- og energidirektorat, Elin Langholt, til VG.

– Uoffisielle målestasjoner har hatt over 100 millimeter nedbør frem til midnatt tirsdag kveld, forteller vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt til VG.

Fra klokken 18 i går til kl 06 i morges hadde det kommet 66 millimeter regn på målestasjonen ved Liarvatn. Det er det meste i landet.

– Det er mye på tolv timer. Det kom også mye før det, så totalmengden er stor, sier Seter.

I både Rogaland og Hordaland har det fortsatt å regne gjennom hele natten. I Vats i Vindafjord har det regnet kontinuerlig, og bare i timen frem til klokken 7 ble det målt 5,7 millimeter, ifølge NTB.

Flomfare tross mindre regn

De neste timene er det ventet et mindre antall millimeter med regn, men det betyr ikke at flomfaren er over.

– Så lenge det er mye vann og det fortsetter å regne, vil det bli verre og verre. Det vi jo samle seg opp selv om det regner mindre i dag enn i går. Nå er jorden mettet, og det er allerede høy vannstand i elver og vassdrag, så all nedbør vil gjøre at vannstanden fortsetter å øke, sier Seter til VG.

Hverken Vest politidistrikt med ansvar for Hordaland, eller Sør-Vest politidistrikt med ansvar for Rogaland, har onsdag morgen fått meldinger om trøbbel som følge av været. Heller ikke Statens vegvesen har lenger noen stengte veier. Med unntak av manuell dirigering ved Svartdalsfossen er det foreløpig ikke store problemer med på veiene.

Ifølge Langholt ved NVE har det meste av nedbøren kommet ved Liarvatn, som ligger øst for Stavanger.

– Det er heller ikke nødvendigvis bare regn. Noe nedbør kan ha falt som snø, og så kan regnet ha hopet seg opp i snøpakken, forteller Langholt.

– Vi er på alerten
Ordfører i Voss kommune, Hans Erik Ringkjøb, forteller at det foreløpig ser rolig ut.

– Jeg står og ser ned på Vosso, som er elven som kan være skummel, og den er ikke spesielt stor ennå.

Men ordføreren forteller at de er forberedt på at det kan bli flom.

– Vi er på alerten og følger med på tilbakemeldingene vi får fra NVE og vi jobber med tekniske tiltak, som å passe på at vassdragene er åpne, slik at vannet kan renne gjennom. Dersom det blir flom vil det handle om å fjerne ting fra flomutsatte områder, og redde det som reddes kan.

Også ordfører i Vindafjord kommune, Ole Johan Vierdal, er beredt hvis regnet skulle få mer dramatiske konsekvenser.

– Vi har hatt noen oversvømmelser i tidligere og da bygde vi voller og kanaler i samarbeid med NVE, som fører vannet vekk fra byggefeltene og ned i elvene. I tillegg er nå alle tekniske etater på alerten og kjører rundt og sjekker kummene.

Også i Vindafjord ligger varselet for skredfare på oransje nivå. Vierdal forteller at bekkene foreløpig renner hvite og kraftige ned fjellveggene. Været består enn så lenge av duskregn, men tirsdag slo regnet i bakken.

– Det har kommet litt mindre nedbør enn det vi fryktet i går, men det er relativt kort vei fra fjellene og ned til havet, og desto verre blir det jo om vannet kommer på avveie.

Kommentarer

kommentarer