Nyhetsartikkel

30 november 2017

Guide til årets juleøl 2017 – 21. årgang: Øl i butikken

Guide til årets juleøl 2017 – 21. årgang: Vi har falt for Juleøl, Lade Gaards Brygghus

Juleøl klasse D

De øltypene over kan bare kjøpes på Polet. Nedenfor er vår vurdering av øl som kan kjøpes i butikken. Dette ølet er i klasse D med inntil 4,5 volumprosent alkohol:

 

Vår favoritt i år er:

JuleølLadeGaards_juleol_butikk700x2000-copy-350x1000
4,7 volumprosent alkohol
Lade Gaards Brygghus
Selges i Rema-butikker

Dette ølet er en sikker innertier. Et ravfarget øl med rikt skum, balansert smak med lett sødme og behagelig bitterhet. Ølet er brygget på Münchner- og karamellmalt og noe sjokolademalt. Ølet er tilsatt aromatisk Saaz humle og er lett og vil passe til torsk, men de fleste vil foretrekke et øl med kraftigere smak til typisk smaksrik julemat. Ypperlig til torsk og ikke alt for smaksrik matretter.

 

 

 

 

Årets andrevalg er:  

Juleøl
Berentsens Brygghus
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Mørkt, bronsjefarget lettskummende øl med behagelig sødme, innslag av karamellmalt, en balansert bitterhet og en oppskriftsmessig tørr ettersmak. Årets versjon er et fabelaktig øl. Anbefales.

 

Mack juleøl 4,5Årets tredjevalg er:

Mack Julespesial

Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig gyllenrødt øl, rikt skum, god skum og balansert sødme, samt oppskriftsmessig tørr ettersmak. Årets versjon har fått en god bitterhet og fruktighet. Mach har laget en mørk ale med krydret humling. Et godt øl alene eller til julemat som ikke er sterkt krydret.

 

 

 

 

Sterke utfordrere:


Hvit jul nogne øHvit jul
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse D –  4,5 volumprosent alkohol

Ølet er bronsjefarget og har neste hvitt skum når det helles i glasset. Det er rikelig humlet og er et middels fyldig hveteøl. Ølet er tilsatt krydder som vi forbinder med jula som kardemomme.

 

 

 


Hans Ekstra Vellagret Julebrygg

Hansa Borg Bryggerier
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol 

Ølet har er et dypt gyllent rødbrun farge og har rik aroma – til bare å være 4,5 volumprosent alkohol – og har en avstemt bitterhet, framtredende smakstone av karamellmalt og lett brent maltsødme. Den bitre smakstonen sitter igjen i ganen etter et munnfull sammen med den tørre ettersmaken. Ølet er brygget etter gamle bryggeriteknikker og tradisjonsrike resepter (oppskrifter) for juleøl. Resultatet har blitt et juleøl som er mektig nok til å drikkes til julemat som ribbe og lutefisk. Ølet kan være vel søtt i for enkelte ganer.

 

Frydenlunds Juleøl
Ringnes
Klasse D, 4,5 volumprosent alkohol
Rund smak, behagelig lettdrikkelig juleøl, fint skum, gyllent med klart maltpreg, lett fruktighet, noe søtelig, tilsatt urter og godt humlet med avdempet bitterhet og ettersmak. Med aroma og tydelige smakstoner fra karamellmalt. Balansert smak.    

 

Aass Juleøl
Aass Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol. (flaske og boks)

Nøttebruntndergjæret øl med balansert smak og smakstoner av brent karamell, honning og krydder. Ølet har frodig skum, fyldig maltaroma og middels bitterhet, og dette spesielle avtrykket av nøtter i smaken som gjør Aass`juleøl unikt. Klasse D-versjonen av Aass pleier vanligvis å komme i skyggen av bryggeriets eminente øl i klasse F, men de siste årene har bryggerimesteren på vårt eldste bryggeri hatt en god hånd med ølet. Til ikke å være sterkere enn 4,5 volumprosent alkohol, har ølet god fylde og maltaroma. Et greit valg til smaksrike juleretter.

 

Nordlands Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Nordlandsbryggeriet (Ringnes)

Et frodig skum åpenbarer et ølet med en mørk og forsiktig karamellmalt, fyldig karakter, god sødme, balansert fruktighet og bitterhet. Et syrlig øl som kan passe til pinnekjøtt

 

Hansa Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et frodig, mørkt gyllent og syrlig juleøl med tydelig søtlig maltaroma og lette smakstoner av sviske, litt karamellsødme og humlepreg i duften, balansert bitterhet og en tydelig tørr ettersmak. Uvanlig kraftig øl til bare å være 4,5 volumprosent alkohol. En god makker til smaksrik julemat.

 

Ringnes Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Tradisjonelt et mørkt gyllenrødt øl med maltpreg, stort skum, lett sødme, middels fruktighet og en tørr ettersmak. Ølet har vanligvis vært kraftig nok i smaken til å gå greit sammen med julemat med mektige smaker som pinnekjøtt for noen ganer. Dette et godt øl som godt kan drikkes alene eller sammen med en akevitt. Og gjerne til torsk eller ribbe.

 

Hansa juleale
Hansa Borg Bryggerier
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol

Mørk rødbrun med tykt skum. Dufter brent malt, sjokolade og karamell. God fylde, smak dominert av kaffe og litt sjokolade. Fin bitterhet og friskhet. Mørkt og fyldig, et rikt øl. Men noter av vanilje, fenikkel og mørkt brød. En øl med gode sjokoladetoner i aroma. Fyldig og klassisk juleøl med mye krydder, brenttoner, kakao.

 

Dahls Julebrygg
E. C. Dahls Bryggeri
Ringnes
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig, aromatisk juleøl i klasse D med flott skum som legger seg som Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset, når du drikker av det. Ølet har god, søtlig maltaroma og fruktighet, og ikke minst en tørr, ettersmak. Godt balansert bitterhet og smak. Et flott juleøl.

 

Slogen
Troll Bryggeriet
Klasse D – 4,7 volumprosent alkohol  

Et kopperfarget til rødbrunt smaksrikt øl med utpreget maltpreg og lav bitterhet. Ølet er brygget på pilsnermalt og Münchnerhumle og tysk humle. Ølet vil passe godt til ribbe og pinnekjøtt eller lutefisk.

 

Fredrikstad Juleøl
Hans Borg Bryggerier
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol  

Et gyllent øl med maltpreget aroma, god fruktighet i smaken og en liten søtlig smakstone. Frodig skum som danner nydelige Brüssel-kniplinger  i glasset.  Årets versjon er godt balansert i smaken, ikke et fyldig øl, men et godt valg for øldrikkere som foretrekker øl som ikke er søtt.

 

Amber Juleale
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Macks Ølbryggeri

Mack juleale er en overgjøet, fruktig amber ale som er aromatisk humlet med amerikanske citra- og apollohumle. Ølet har middels bitterhet og sødmeog med fruktig citruspreg.

 

Dahls Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig juleøl i klasse D med flott skum som legger seg som Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset når du drikker av det, balansert smak, god maltaroma med karamellpreg, fin fruktighet og forsiktig bitterhet. Men smaken er beskjeden.

 

Mack Juleøl
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig gyllenrødt øl, rikt skum, god skum og noe forsiktig sødme, samt oppskriftsmessig tørr ettersmak. Årets versjon har fått en god bitterhet. Da Kristelig Folkeparti i et kompromiss om EØS med Ap-regjeringen i 1993 fikk flyttet juleølet fra butikkhyllene til Vinmonopolet, begynte bryggeriene å produsere øl i pilsklasse D. Mack slet lenge med å få til et fyldig juleøl med et alkoholinnhold på rundt 4,5 prosent, men de siste årene har bryggeriet fått det til. Et grei valg.

 

Lille Bjørn Juleøl
E. C. Dahls Bryggeri
Ringnes
Klasse D – 4,6 volumprosent alkohol

Mørkt gyllent øl som er tilsatt urter som er vanlige i akevitt. Lille Bjørn juleøl er tilsatt fennikelfrø, stjerneanis, koriander og arve hentet fra Inderøy i Trønelag. Fyldig, aromatisk juleøl i klasse D med flott skum som legger seg som Brüssel-kniplinger på innsiden av glasset, når du drikker av det. Ølet har god, søtlig maltaroma og fruktighet, som kommer i bakgrunnen for de framtredende urtene som setter sitt kalre preg på smaken av dette ølet.

 

Gamle kjente:

 

Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Mørkt, gyllent lettskummende juleøl med behagelig sødme, framtredende bitterhet og tørr ettersmak. Resultatet har blitt et juleøl som er mektig nok til å drikkes til smaksrik julemat som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. 

 

Mack Julespesial
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Fyldig gyllenrødt øl, rikt skum, god skum og balansert sødme, samt oppskriftsmessig tørr ettersmak, god bitterhet og fruktighet. Mach har laget en mørk ale med krydret humling. Et godt øl alene eller til julemat som ikke er for sterkt krydret.

 

Grans Juleøl
Grans Bryggeri 4,5% vol.
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Mørkt brunt søtpreget øl, tydelig søtlig maltpreg, mye karamell, rund smak, men kan for noen bli vel søtt. . Prøv det til torsk.

 

CB / Christianssands Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Klasse D, 4,5 volumprosent alkohol

Juleøl i klasse D med rødbrun, gyllen farge, lett syrlig og bitter smakstone, aromatisk smak og smakstoner av krydder. Ølet er balansert i smaken. Den bitre smakstonen gjør ølet til en god makker til julemat med kraftig smak som ribbe og pinnekjøtt.

 

Juleøl
Austmann Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et smaksrik øl med middels sødme og fylde. Noen under middels bitterhet. Ølet har fått en spiss og markant smak fra tilsetting av nellikspiker og appelsinskall.  Ølet kan drikkes til smaksrik julemat.

 

Bare Juleøl
Grans Bryggeri
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol
Selges i Rema- og Bunnprisbutikker

Brunrød farge, lillebroren til bryggeriets tradisjonrike flaggskip i klasse F. Overraskende fyldig, godt balansert smak. Friskt anslag og god syre, fint skum, bra bitterhet. Ølet passer til lyst kjøtt, ribbe og juletallerken.

 

Ringnes JuleSpecial
Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et mørkt gyllent øl med balansert maltsødme, stort skum, god sødme og en oppskriftsmessig fin, tørr ettersmak. Men med en noe anonym karakter. Et øl som godt kan drikkes sammen med sild, ribbe og pølse.

 

Tuborg Juleøl
 Klasse D – 4,5 volumprosent alkohol

Et  gyllent øl, lett fylde i anslaget i smaken, beskjeden sødme, lav bitterhet  og forsiktig tørr ettersmak. Ølet har en lett fruktighet med hint av lakris, men mangler noe i sødme og fylde. Bryggeriet skriver på flasken at ølet passer til røkt fisk, røkt skinke, stekt sild og and. Jeg vil imidlertid velge en av de andre ølene til disse rettene.

 

Julesnadder
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse D –  4,5 volumprosent alkohol

Ølet er ufiltrert, upasturisert, fruktig og mørkt brunt med et fint, beige og frodig skum. Dette lukter krydder, røstet malt og smaken har forsiktige toner av karamell. God bitterhet og sødme med hint av karamell og frukt.

 

Julekveld
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse D –  4,5 volumprosent alkohol

Smaksrikt øl med god og rikelig sødme. Ølet er ufiltrert og upasteurisert, noe som gir ølet en kompleks smak. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader Celcius.

 

Sur Jul
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse D –  4,5 volumprosent alkohol

Mørkt øl med masse kullsyre. Det er syrnet med tilsetting av melkesyrebakterier og er ufiltrert og upasteurisert.

 

 

 

 

Uten alkohol:

Vi har holdt oss til renhetsloven for øl fra 1516. Den slo fast at øl skal brygges av malt, humle, gjær og vann. Det gir et øl som inneholder alkohol. I variantene nedenfor er det ikke alkohol. Det er derfor vi omtaler dem som maltdrikker. De fleste alkoholfrie variantene var tidligere tynne og fattige på smak, men de siste årene har bryggeriene fått til gode versjoner av disse også. Årets fra Aass er et godt valg til julematen.  Alkoholen gir fylde og sødme og mangler i disse produktene. Alkoholen er også med på å «brekke opp» fett i maten. 

 

 

Aass Uten
IPA
Aass Bryggeri

Aass Uten IPA er et overgjæret alkoholfritt øl med rik maltsødme og bitterhet. Ølet har høy fruktighet med anelse av sitrus. Brygget på utsøkte råvarer og er et godt og spennende alkoholfritt alternativ. En flott versjon som er en nydelig drikk. 

 

 Santa Clausthaler
Alkoholfritt  – Hansa-Borg Bryggerier

Gyldenbrunt, søtlig og syrlig duft av malt og honning. Bra skum, mangler noe fylde og noe spiss bitterhet, lett sødme i ettersmaken.

Les også:

Vår favoritt blant ølene med mer enn 7 prosent alkohol er: Berentsen jule avec les mer:

Julølguiden 2017 – 21. årgang: De sterkeste juleølene

 

Guide til årets juleøl 2017 – 21. årgang: Juleøl på polet
Dahls Juleøl fra Dahls Bryggeri (Ringnes)  i  klasse F (selges på Polet).Les mer

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

http://www.facebook.com/kraftnytt

På Twitter: KraftNytt.no

 

 

Kommentarer

kommentarer