Nyhetsartikkel

30 november 2017

Guide til årets juleøl 2017 – 21. årgang

KraftNytt.no har testet årets juleøl. Nedenfor finner du vår guide til årets juleøl, 21. årgang.

Mye av det sterke ølet imponerer i smak og aroma. Ølets renessanse er nå for alvor kommet til Norge. Flere av produktene fra de nye og mindre håndsverksbryggeriene imponerer i kvalitet og kompleksitet, og de etablerte bryggeriene svarer med solide kvalitets-ølversjoner. Neppe noen årgang av juleøl har vært bedre og mer variert enn årets – med mulig unntak for fjorårets. Alt ligger til rette for nok en riktig god jul for ølhunder.

Vår favoritt i år er Dahls Juleøl fra Dahls Bryggeri (Ringnes)  i  klasse F (selges på Polet).
Les mer nedenfor.

Vår favoritt blant ølene med mer enn 7 prosent alkohol er: Berentsen jule avec les mer:

Julølguiden 2017 – 21. årgang: De sterkeste juleølene

I klasse D (selges i butikk) har vi valgt:

Juleøl, Lade Gaards Brygghus

           Les mer  Guide til årets juleøl 2017 – 21. årgang: Øl i butikken

Vår favoritt i 2017:  

Dahls Juleøl 6,5 poletDahls Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Dahls Bryggeri (Ringnes)

Et skummende, dyp gyllent, bronsjefarget øl med god fylde og frodig skum. Ølet har en godt balansert smak, behagelig maltaroma, smakstoner av karamellmalt, vinøst preg og bitre smakstoner i smaken og tørr ettersmak. Dette er ølet passer godt for dem som ikke liker øl med en overflod av sødme og maltpreg i smaken eller noen av smaksbombene. Ølet har et vinøst preg og er en ypperlig makker til juletorsk, kokt juleskinke og julas frodige desserter. Eller til ikke alt for smaksrik juleretter.

 

Årets nest-beste: 

Aass Juleøl PremiumAass juleøl premium

Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri

Julens tradisjonelle smaksbombe; Ølet har en lovende åpning med et frodig skum når ølet helles i glasset. Ølet har et kraftig brentpreg i aromaen som minner om kaffe. Et søtlig, generøst og behagelig maltpreg. Smaken er rund og godt balansert og med en karakteristisk bitterhet. Ølet har et tydelig humlepreg som gir en fin, tørr ettersmak. Smakstoner av nøtter, som etterlater et kremlignende avtrykk mot ganen, men årets versjon har enda mer smakstoner av svisker og sødme. Et mektig øl som passer til akevitt, men som noen vil finne for søtt sammen med ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Selv foretrekker jeg å drikke ølet et par timer før middagen uten andre smaksopplevelser enn ølet alene eller med en liten akevitt som makker. En av våre gamle favoritter.

 

Mack God JulÅrets tredjeplass går til:

 

Mack God Jul
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Macks Ølbryggeri

 

Et mørkt rødlig, skumrikt øl med markert maltaroma, balansert smak og god, tørr ettersmak. God sødme og tydelig bitterhet med smakstoner av sitrus gjør ølet til en god partner til ribbe og akevitt. Ølet har ved siden av Frydenlund klasse F (som Rignes ikke har produsert i år heller) vært det ølet som har mest sødme i smaken blant juleølene med 6,5 prosent alkohol, men Mack God Jul fra Macks nye bryggeri hadde i 2013 mindre sødme og en vellykket balansert smak og fyldig maltkarakter enn den vi tradisjonelt har funnet i dette ølet. I år har ølet igjen gode sødme i smaken. Her er det både dadler og mandler i smaken. Passer godt til smaksrik julemat som ribbe.

 

 

Sterke utfordrere: 

 

 

Sterkt Juleøl

Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol.
Lade Gaards Brygghus (Grans Bryggeri) 

Mørkt gyllenbrunt øl, søtlig karamellaroma fra karamell- , Münchner- og sjokolademalt. Duft av karamell, krydder og fiken. Noe søtlig smak og forskriftsmessig tørr ettersmak fra aromatisk Saaz-humle. Ølet kan gjerne drikkes alene. Det kan også være en god kandidat til pinnekjøtt. Lade Gaards Brygghus eksisterer ikke i virkeligheten. Ølet er brygget på Grans Bryggeri i Sandefjord.

 

 

Tannjul
Sagene Brygeri
8 volumprosent alkohol

Klasse F

Svart øl som møter deg med en behagelig duft av sjokolade og lakris når det helles i glasset. Ølet har et mørkt skum. Ølet har en kompleks smak med fristende smakstoner av sjokolade, lakris, vanilje, appelsinskall og rom. Ølet har mye sødme og karamellmalt og vil passe godt sammen med smaksrike juleretter. Du kan også teste det til torsk. Eler sjokoladekake. Prøv og du vil bli overrasket. Ølet kan også drikkes aleine, gjerne med en akkevit.

 

 

SONY DSC

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Mørkt dypt gyllent øl med rik aroma med sterkt innslag av karamellmalt. Ølet åpner med et frodig skum, dempet sødme og en balansert bitterhet.
Duft av malt, humle, frukt, mandler, kaffe, svisker, lakris og sjokolade. En oppskiftsmessig nydelig tørr ettersmak setter punktum over et vellykket øl,
som er brygget på tradisjonelle oppskrifter. En sterk kandidat til glasset til julemiddagen, enten det er ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk.

Hansa Juleale
Klasse F – 7,8 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mørk, nesten ravsvart øl, med mørk grått skum, et overgjæret øl, tydelig belgisk inspirert ale med innslag av kloster-og bayermalt, tysk bitterhumle og aromahumle, krydder og fruktig aroma og tydelige smakstoner fra maltsødmen skaper i sum et spesielt juleøl. Krydderinnslaget vil være tydelig i møte de feste ganer. Det vil passe til lutefisk med skarpe smaker fra tilbehøret og til smaksrike juelretter som ribbe.

 

Sterk jul
Sagene Bryggeri
6,5 volumprosent alkohol
Klasse F

Ølet med dyp gyllenbrun farge. Balansert aroma og smak, som er preget av mørkt malt og tørket frukt, innslag av humle i ettersmaken. Beskjeden sødme. Et godt alternativ for den som ikke er så glad i søte juleøl. Bør serveres med en temperatur rundt 12 grader Celcius. Ølet kan få en smak av vann dersom det serveres ned mot temperaturer rundt 4 grader Celcius. Ølet vil passe godt til de fleste juleretter.

 

 

                 Berentsens JulefnuggBerentsens Julefnugg
Berentsens Brygghus
www.berentsens.no
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Mørkt gyllent øl med behagelig rikelig maltsødme og balansert smak. Mykt brunfarget skum, nøtteaktig fruktsødme, smakstoner av fiken og svisker, rikelig med karamellmalt, markant bitter smakstone og god fylde i smaken og en lett brent og tørr ettersmak. En oppskiftsmessig nydelig tørr ettersmak setter punktum for et vellykket juleøl.

 

Borg Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et frodig mørkt skum lokker til et møte med et nydelig balansert øl når ølet helles i glasset. Ølet har en overflod av sødme, smakstoner av lakris,
en framtredende bitterhet, god balansert aroma og forskiftsmessig tørr ettersmak. Ølets overflod av sødme og framtredende bitterhet vil gjøre det
til et godt valg for mange til mektige smaker som ribbe og pinnekjøtt, men også til lutefisk. Vil også være en god makker til sild. For noen kan ølet
muligens bli vel søtt. Til en enkel akevitt er det også en god makker.

 

 

Fredrikstad Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mørkt øl med en eksemplarisk rund smak. Årets versjon er godt balansert i smaken med behagelig sødme og en bitter smakstone. Et øl levert av dyktige ølbryggere. Ølet er en flott makker til ribbe og pinnekjøtt. Den dempede sødmen gjør ølet til et førstevalg til smaksrike retter.

 

 

Hansa Juleøl
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et gyllenbrunt, balansert øl med rikelig maltaroma fra karamell- og bayermalt, frodig skum, god sødme og bitterhet og fin, tørr ettersmak. Hansa Juleøl har god bitterhet, rik maltaroma med smakstoner av karamellmalt og behagelig tørr ettersmak. Det gjør ølet til en utmerket makker til kraftig julemat og akevitt. Ølet er en utmerket makker til pinnekjøtt og ribbe.

 

 

7 sorter Christmas Ale
7 Fjell Bryggeri
Klasse F –  6,5 volumprosent alkohol

Et balansert og smaksrikt juleøl som er overgjæret. En klassisk engelsk wintherwarmer med behagelig maltaroma og smakstoner av karamell, ristede nøtter og brød. Anbefalt serveringstemperatur er 9-12 grader C. Ølet passer godt til smaksrik mat.

 

 

Slogen Sunnmørsjul
Klasse F – 6,0 volumprosent alkohol.
Troll Bryggeriet

Et kopperfarget med lav bitterhet, lite skum og fyldig maltsødme. Maltsødmen dominerer i smaken med en tilbaketrukket bitterhet. Noe av smaken forsvinner når ølet serveres for kaldt. Bouquet har et hint av sjokolade og kaffe oppå en seng av kaffe.  Ølet er brygget på Münchnermalt og pilsnermalt. Ølet vil passe godt til ribbe og lutefisk.

 

 Christianssands Juleøl
Klasse F, 6,5 volumprosent alkohol
Hansa Borg Bryggerier

Et mektig, klassisk juleøl: Kraftig, rødbrun farge, markant bitterhet, raus aroma og rund, avstemt smak. Ølet har pilsner- og karamellmalt og kaffepreg i duften, men ølet  har en utpreget bitter smakstone og avtrykk av sjokolade og lakris i smaken. Ølet har en kraftig smak med innslag av mandler og passer godt til akevitt og pinnekjøtt. Det kan også gjerne drikkes til sild og torsk. Ølet er godt alternativ for ganer som syns søtlig øl blir for vel søtt til mektig julemat. Prøv dette til ribbe med mye sennep eller lutefisk med sennep og andre smaksrike tilsettinger.

                

 

Ringnes Juleøl Sterk
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol

Et frodig skum, rikelig med karamellmalt som gir ølet en mørk, rødbrun farge. Resultatet er et godt balansert øl med behagelig maltaroma, humlepreget fruktighet og tørr ettersmak, en verdig partner til god julemat og akevitt. Den gode bitterheten i ølet gjør det velegnet til kraftige smaker fra mektig julemat. Bitterheten vil også balansere den spisse smaken i akevitten. En god makker til luftefisk, pinnekjøtt eller ribbe. Eller som aperitiff.

 

 

Underlig jul
Nøgne ø
www.nogne-o.com
Klasse F –  6,5 volumprosent alkohol

Dyp brun agle med lavt skum. Krydret duft av nellik og muskat med innslag av salt lakris og hint av gjær. Ølet er tilsatt kanel, ingefær, kardemomme, koriander og nellik. Bryggeriet lover at ølet skal passe til goro og fattigmann. I påske var let så balansert og smaksrikt at det kunnne ha fått navnet Vidunderlige jul.   Det blir litt skarp og uharmonisk smak, da det mangler fylde og sødme til å balansere krydderet.

 

 

Sagene Sterk Jul
Klasse F – 6,5 volumprosent alkohol.
Sagene Bryggeri

Mørk brunt, kraftig og smaksrikt juleøl. Tydelig maltaroma og masse brent karamellmalt. Mye bitterhet og oppskriftsmessig tørr ettersmak. Ølet er en grei makker til det meste av tradisjonell julemat.

 

 

Nissemor
Haandbryggerie
t
www.haandbryggeriet.no
Klasse F –  6 volumprosent alkohol

Mørkt overgjæret øl. Når ølet helles over i glasset, blir vi møtt av en overveldende brunt skum. Ølet har en god fyldighet som skjuler at ølet har 6 prosent alkohol. Ølet er ufiltrert og pasteurisert og ettermodnet på flaske og har derfor naturlig utviklet kullsyre. Ølet har en passende, lett tørr ettersmak, en sterk og framtredende bitterhet og syrlighet som skiller ølet fra mange andre blant årets juleøl. Bitterheten vil imidlertid være for sterk for mange. Vi er imidlertid glad i denne typen øl. Det kan også drikkes alene eller til nøtter, svisker, rosiner, dadler eller fiken.

 

 

Red Christ
Jule-øl
Mack Mikrobryggeri
Klasse F – 6,8 volumprosent alkohol

Et gyllenbrunt øl med lyst skum. Utpreget bitter smakstone og markert maltsødme. Et alternativ til søtlige juleøl. Prøv det til fisk og lutefisk.

 

Vår favoritt blant ølene med mer enn 7 prosent alkohol er: Berentsen Jule Avec

I klasse D (selges i butikk) har vi valgt:

Juleøl, Lade Gaardens Brygghus

               

Kjell Rønningsbakk
KraftNytt.no
Følg KraftNytt.no på Facebook:

http://www.facebook.com/kraftnytt

På Twitter: KraftNytt.no

Kommentarer

kommentarer