Nyhetsartikkel

21 november 2017

Datacentre vil have sikker dansk strøm

Aabenraa jubler, og ministeren kalder det et scoop. Dansk Energi deler begejstringen. Nyheden om, at Google har købt en grund til et muligt datacenter i Sønderjylland giver genlyd.

Apple, Facebook og Google har allerede en prominent placering i på skærmen hos rigtig mange danskere. Rent fysisk er de internationale it-giganter også ved at være godt placeret rundt omkring i landet med planlagte datacentre ved Viborg, Odense og Aabenraa, skriver Dansk Energi i en pressemelding.

Fredag kom det frem, at Google, der allerede har købt en grund ved Fredericia, nu også har købt en grund ved tæt ved transformatorstationen i Kassø for at sikre sig til fremtiden.

Google har ikke konkrete planer om at bygge et datacenter nu, men det er ingen tvivl om, hvad jordbesiddelserne på sigt skal bruges til.

– På nuværende tidspunkt har vi ikke planer om at bruge grundene, men vi vil gerne sikre os muligheden for at ekspandere vores datacentre i Europa, hvis vores arbejde kræver det. Vi forventer dog ikke at tage nogen beslutninger om dette i den nærmeste fremtid, siger Helle Mayor, der er kommunikationsansvarlig for Google Danmark ifølge JyskeVestkysten. Selvom der ikke er byggeplaner lige nu, så jubler Aabenraa, skriver avisen.

Købet vækker også glæde hos Dansk Energi.

– De globale it-giganter leder selvfølgelig efter en høj forsyningssikkerhed, grønt og billig el. Vi leverer på alle tre dele. Det gør os attraktive, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.

Det er de samme faktorer, der får energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at kalde Googles køb et scoop på Twitter.

Der er da heller ikke grund til at bekymre sig over, at Danmark er blevet et populært sted at drive datacenter, siger Lars Aagaard:

– Nogle bekymrer sig om, hvor strømmen skal komme fra. Det har vi regnet på. Vores analyse viser, at det i stigende omfang kommer fra vedvarende energi – sol og vind. Regeringens melding fra i går om, at det er helt slut med kul i Danmark efter 2030 skubber yderligere i den retning, siger Lars Aagaard.

Han understreger, at når der kommer flere grønne elkunder, så skal vi som land følge op med yderligere ambitioner for udbygning med vedvarende energi.

– Det håber jeg, regeringen og Folketinget er med på, siger Lars Aagaard.

OM DATACENTRE I DANMARK

I dag arbejder Apple på at opføre to datacentre uden for henholdsvis Viborg og Aabenraa. Facebook opfører et datacenter uden for Odense. Og med dagens nyhed har Google købt to grunde til datacentre – en uden for Fredericia og en i Aabenraa.

Konsulentfirmaet Boston Consulting Group vurderer, at der frem mod 2020 bliver behov for 60 nye datacentre i Europa. Danmark vurderes at ligge lunt i svinget til at få nogle af dem.

EMNER

Kommentarer

kommentarer