Nyhetsartikkel

13 november 2017

Luftvarme kan bli et hit i lavenergiboliger

Energieffektiv opvarmning ved hjælp af el: Fremover kan boligejerne slippe for at sende varmt vand rundt i rør. ELFORSK-projekt viser, hvordan huse kan holdes lune med ventilation, varmepumpe og smart styring.

Eldrevet luftvarme kan blive et hit i mange nye lavenergiboliger. Et netop afsluttet udviklingsprojekt har nemlig løst luftvarmens helt store udfordring: At temperaturen i husene ikke kan reguleres på rumniveau, hvilket er et krav. 

– Vi har med projektet bevist, at det kan lade sig gøre at styre temperaturen i hvert enkelt rum, siger nordisk salgsdirektør Brian Hansen fra Hedensted-virksomheden NILAN, der udvikler og producerer ventilationsanlæg og varmepumper i Danmark. Med projektet, der er støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje, er der fremstillet, hvad Brian Hansen kalder ’en hård prototype’.  

– Vi går nu i gang med den næste fase, hvor det handler om at gøre produktet kommercielt. Min drøm er, at vi har et produktionsbart produkt inden for et år, siger Brian Hansen.

Huse uden lunkent vand
Baggrunden for udviklingsprojektet er, at nye rækkehuse og andre lavenergiboliger er tæt isolerede og derfor skal opføres med ventilation. Det almene boligselskab KAB har bygget nogle billige boliger med en kombination af luftvarme og små el-paneler, men danske lavenergiboliger bliver typisk opført med centralvarme/fjernvarme, hvor man sender varmt vand rundt gennem rør i gulve og radiatorer.  

– Men hvorfor kan ventilationen ikke bare opvarme rummene, når den skal installeres under alle omstændigheder? spørger bygningsingeniør Amalie Gunner fra Teknologisk Institut, der har lagt mange timer og kræfter i løse luftvarmens praktiske udfordringer. 

Med luftvarmeanlæg kan de vandbårne anlæg spares væk, så bl.a. i Tyskland har en række producenter – i takt med at EU’s energikrav til bygninger er blevet strammet – udviklet løsninger, hvor varmepumper ved hjælp af lidt el hæver temperaturen for den ventilationsluft, der kommer udefra.  

Varmere stue end soveværelse
På grund af myndighedskravene er teknologien ikke slået igennem i Danmark, men NILAN og Teknologisk Institut har sammen med energiselskabet AURA Energi, SBi/Aalborg Universitet og ventilationsfirmaet
Øland udviklet et bud på et kompakt og billigt luftvarmeanlæg.

– Luftvarmeanlæg bliver brugt i tyske passivhuse, men i Danmark kræver Bygningsreglementet, at der skal være individuel rumtemperaturregulering. Derfor har vi udviklet en manifold, der kan fordele luften, så der for eksempel er 22 grader i stuen og 18 grader i soveværelset. Brugerne får præcis den temperatur, de ønsker, fortæller Amalie Gunner. Mens manifold og styring sætter en ny standard, er der som led i udviklingen af prototypen anvendt et allerede eksisterende varmegenvindingsanlæg fra NILAN. Det sørger for tilførsel af frisk luft og fugtregulering.

Gratis varme fra teenagere
Luftvarmeanlæg kan være mere eller mindre avancerede, men hvis luftvarme skal konkurrere med etablerede opvarmningsmetoder, skal anlægsprisen være lav. Den udviklede prototype, der blev præsenteret på Energiens Topmøde i juni, er derfor baseret på en simpel model.

– Vi har testet den samlede ventilations- og opvarmningsløsning inklusiv styring på EnergyFlexHouse på Teknologisk Institut i Taastrup. Systemet fungerer rigtig godt både i forhold til opvarmning, at flytte varme fra rum til rum samt fugt. Systemet kan holde en konstant temperatur i boligen, selv om vi regulerer på forskellige belastninger af varme, kulde og fugt, fortæller Amalie Gunner, der glæder sig til at teste systemet af med en rigtig familie, hvor der eksempelvis skal flyttes varme fra et lukket værelse, hvor tre teenagere spiller computer og spiser pizza.  

– Andelen af ’gratis’ varme fra personer, tv-apparater, pc’er, tørretumblere og sol fra sydvendte værelser stiger i velisolerede huse. I stedet for at åbne vinduerne kan vi flytte en del af denne varme til køligere rum og hente en energibesparelse, siger Amalie Gunner, der påpeger, at luftvarmeanlæg også har den fordel, at de ved enten manuel justering eller signaler fra følere i rummene reagerer lynhurtigt på ændringer. Med gulvvarmeanlæg derimod kan det tage op mod flere dage at temperaturregulere, da der ligger en stor del varme/kulde i den termiske masse.  

Forudsiger en stor fremtid
NILAN og Teknologisk Institut er nu i dialog om den videre udvikling. Amalie Gunner regner med, at systemet kan blive endnu mere kompakt og energieffektivt. Jo tættere bygningerne bliver, desto mindre luft til opvarmning er der brug for, så dermed kan anlæggene blive mindre og bruge færre kilowatttimer elektricitet.  

– Vi har dimensioneret anlægget i forhold til et almindeligt hus, der kræver en luftudskiftning på 650 kubikmeter i timen. De nye huse, der bygges efter 2020-kravene, vil formentlig kunne klare sig med en tredjedel og dermed et lavere forbrug af el, vurderer Amalie Gunner.

Nu skal det kompakte system med spjældene optimeres – og ud på markedet
– Luftvarme er et produkt med et stort potentiale, konkluderer Brian Hansen fra NILAN.

Chefkonsulent Richard Schalburg fra ELFORSK glæder sig over projektets resultater, fordi der er udviklet et nyt produkt, der kan understøtte elektrificeringen og den grønne omstilling ikke kun i Danmark men globalt.

Læs mere på www.elforsk.dk under projekt nr. 345-013

Kommentarer

kommentarer