Nyhetsartikkel

26 oktober 2017

183 EUDP-millioner uddelt

Onsdag gav Energistyrelsen tilsagn om EUDP-tilskud til 55 energiprojekter. De skal nu udvikle og markedsmodne deres nye teknologi og forhåbentlig bidrage med flere eksportjobs.

Tiltagende konkurrence kræver prioritering af energiforskningen i fremtiden, lyder det fra Dansk Energi.

Der har med god sandsynlighed været købt et par kager ind til kaffen i landets forskningsinstitutioner og udviklingsafdelinger onsdag. Onsdag morgen annoncerede Energistyrelsen nemlig udfaldet af årets anden ansøgningsrunde i EUDP-programmet, og dermed uddelingen af tilskud på i alt 183 millioner kroner til 55 nye energiprojekter.

Her blev et bredt udvalg af lovende teknologier tilgodeset, lige fra flydende havvindmølle-fundamenter til brinttankstationer og apparater til at måle fugtindholdet i den biomasse, som erstatter kul på danske kraftværker.

– EUDP støtter hvert år en række lovende nye teknologier, som med stor sandsynlighed kommer til at skabe danske eksportjobs i hele landet senere, fortæller Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Men alt er ikke lutter eftermiddagskage i de danske energiforskerkredse:

– Den danske fødekæde fra laboratorie til fabriksgulv er presset, fordi der ikke investeres nok i forskning og udvikling, siger Anders Stouge.

I årene 2010-2014 var der i gennemsnit 1 milliard kroner om året øremærket til energiforskning på finansloven. Det er siden faldet til under en halv milliard. Under COP21-mødet i Paris forrige år forpligtede Danmark sig dog til at fordoble EUDP-programmet til 580 millioner kroner frem mod 2020. Således lægger regeringen også op til at give EUDP-puljen et løft i næste års finanslov.

– Det er en god start, at regeringen prioriterer EUDP-programmet frem mod 2020. Men vi skal tilbage til at investere mindst en milliard om året i energiforskning, hvis vi skal gøre os forhåbning om at nå regeringens mål om at fordoble eksporten af energiteknologi frem mod 2030, siger Anders Stouge.

I dag arbejder omkring 55.600 danskere over hele landet i energisektoren, der sidste år eksporterede energiteknologi for 75,6 mia. kroner.

Kommentarer

kommentarer