Nyhetsartikkel

20 oktober 2017

OBS-varsel for Sørlandet

I løpet av fredag og lørdag vil Sørlandet igjen oppleve store nedbørsmengder som kan gi skader og alvorlige oversvømmelser, ifølge ekspertene. Flomvarselet er nå oppgradert til det nest høyeste nivået.

Foreløpig er det snakk om et såkalt OBS-varsel, og uværet vil ikke bli like sterkt som under flommen for drøye to uker siden, men det vil kunne gi alvorlige oversvømmelser.

NVE har imidlertid oppgradert flomvarselet til nest høyeste farenivå for Aust-Agder lørdag.

72 intense timer
Det verste regnet vil starte fredag ettermiddag og vil holde på jevnt og trutt i 72 timer, sier vakthavende statsmeteorolog, Bjart Eriksen.

–Det vil regne mest i kystnære områder og østlige deler av Agder vil få mest fra oven.

Eriksen sier enkelte steder kan få opp mot 170 mm regn, og der verste vil komme siste del av fredag og første del av lørdag.

Se varselet fra YR:

–Alvorlige oversvømmelser
NVE som overvåker situasjonen har nå oppgradert sitt flomvarsel til oransje nivå i Aust-Agder på lørdag. Dette er det nest høyeste flomnivået.

–Dette innebærer fare for alvorlige oversvømmelser, sier vakthavende hydrolog, Knut Ola Aamodt hos NVE.

–Samtlige kystkommuner i agderfylkene kan blir rammet av flommen, samt øvre del av Mandalsvassdraget, kommuner som Marnardal og Hægebostad, sier Aamodt.

Les også: Flom på Sørlandet: Hus tatt av jordras og veier ødelagt

OBS-varsel
Det er kombinasjonen av to kraftige lavtrykk som vil gi Sørlandet nye nedbør i helga. Aust-Agder ser ut til å få mest nedbør.Foto: YR

–Vil bli skader
Selv om regnværet denne gangen ikke blir like heftig som under stormflommen for noen uker siden, vil uværet merkes godt sier Eriksen.

Det vil bli skader under slike forhold, men vi regner ikke med like store ødeleggelser som i forrige runde.

Under storflommen kom det 280 mm nedbør på de mest utsatte stedene.

Det er kombinasjonen av to sterke lavtrykk som nå vil slå til fra vest og med vindkast opp mot 20 m/s, blir det kraftige saker, særlig ved kysten.

Kommentarer

kommentarer