Nyhetsartikkel

17 oktober 2017

KLD foreslår forenkling av vannforskriften

Mer helhetssyn og mindre byråkrati i forvaltningen av norske vassdrag. Det er hovedtrekkene i forslag til endringer i vannforskriften, som er sendt på høring av Klima- og miljødepartementet (KLD) i dag. Energi Norge hilser endringene velkommen.

KLD foreslår forenkling av vannforskriften

Norge er pålagt å utarbeide regionale vannforvaltningsplaner, i tråd med EUs vanndirektiv. Første runde ble gjennomført i perioden 2010-2016. Nå har en departementsgruppe evaluert erfaringene og KLD har sendt forslag til endringer i prosessen på høring. Forslagene innebærer at energimyndighetene får et større ansvar og klarere mandat i planarbeidet, og at prosessen ikke lenger skal være hjemlet i plan- og bygningsloven.

Forvirrende prosess

– Den første planperioden var lagt opp på en måte som førte til at både offentlig forvaltning og ulike interessenter bruker uforholdsmessig store ressurser på feil måte. Energi Norge har derfor ment at det er helt nødvendig å forenkle og effektivisere den neste planperioden. Forskriftsforslaget er meget godt og helt nødvendig fordi det vil gjøre at vi unngår den forvirrende og svært ressurskrevende jobben det var å skulle samstemme sektorbehandling og regionalpolitisk behandling av forvaltningsplanene, sier direktør Sigrid Hjørnegård i Energi Norge.

I den regionale behandlingen ble det spilt inn hundrevis av miljøønsker som ikke tok hensyn til vannkraftens store betydning for nasjonale klimamål, verdiskaping, flomdemping osv. Den nye organiseringen av planarbeidet er langt bedre egnet for å ivareta nasjonale helhetshensyn.

Fortsatt naturhensyn

KLD går inn for å hjemle vannforskriften i naturmangfoldsloven. Det betyr at energisektoren fortsatt må ivareta naturhensyn i sitt planarbeid.

– Vi mener forslaget gir grunnlag for langt mer treffsikre vannforvaltningsplaner og betydelig mindre byråkrati. Samtidig er det viktig at neste planrunde, som skal være avsluttet i 2021, bygger videre på det arbeidet som ble gjort i første runde, presiserer Hjørnegård.

Les KLD sitt høringsnotat her.

Kommentarer

kommentarer