Nyhetsartikkel

17 oktober 2017

Det danske elnet klarer nemt 100.000 elbiler

Ejerne af de norske elselskaber hiver sig i håret, fordi deres landsmænd de senere år er gået amok i nye elbiler. Siden 2010 er antallet steget fra 3.347 til 123.222 og det har gjort elnettet nærmest rødglødende flere steder, når alle vil have opladet deres Tesla’er, e-Golf’er og Nissan leaf’er samtidig.

Der er især byer som Stavanger og ude i de populære hytterområder i fjeldet, der nu skal sættes ind med nye transformere, forstærkninger af kablerne og måske også batterier til at tage spidserne.

Men den øvelse kan Danmark slippe for. Det skyldes ikke kun, at vi lige pt. ikke har nær så mange elbiler som i Norge, men i mindst lige så grad, at de danske elselskaber allerede nu er ved at forberede sig på en fremtid, hvor antallet stiger drastisk.

Læs også: Elbiler overbelaster det norske elnet

Det forklarer Jørgen S. Christensen, der er forsknings- og teknologidirektør hos Danske Energi:

»Jeg vil nærmest se det som en succes for elbilerne, hvis vi skal ud og forstærke nettet. For inden at det sker, har vi en masse værktøjer vi kan tage i brug,« siger han.

En analyse som Dansk Energi gennemførte for et par år siden viste nemlig, at hvis alle husstande på en ganske almindelig villavej med et halvgammelt elnet fik elbiler og, hvis de allesammen blev sat i opladningsstikket når ejerne kom hjem omkring klokken 17:00, så ville kun en tredjedel af bilerne kunne oplades, før nettet blev overbelastet:

»Men hvis vi udnytter elbilernes fleksibilitet og flytter opladningen væk fra de tidspunkter, hvor belastningen er højest, så vil alle bilerne kunne oplades og være klar til næste morgen. Så netforstærkninger bliver ikke det første vi tyr til,« siger Jørgen S. Christensen.

Læs også: Det bedste fra biludstilling i Frankfurt: Kan tyskerne lave elbiler?

Heller ikke lokale batterier i elnettet ser han umiddelbart som en løsning på problemet:

»I stedet skal vi bruge det batteri, som allerede er installeret i elbilerne til at balancere nettet,« siger han.

Elbilerne er selv løsningen på overbelastning
Et pilotprojekt kaldet »Parker«,sat i værk af Energinet.dk, DTU og Frederiksberg Forsyning har siden 2016 undersøgt, hvordan elbiler faktisk kan være med til selv at løse en del af problemet med overbelastning på lokale elnet.

Det danske elnet klarer nemt 100.000 elbiler© PR-foto Det danske elnet klarer nemt 100.000 elbiler

Det forklarer Peter Bach Andersen, der er projektleder på Parker:

»I første omgang vil vi gå ind og begrænse effekten, som elbilerne oplader med. Men det vil ikke være nok, og derfor skal vi se på andre løsninger,« siger han.

»I første omgang kan man gå ind og begrænse effekten, som elbilerne oplader med. Men det er ikke nødvendigvis en god løsning på langt sigt, fordi det begrænser elbilernes anvendelse til andre former for elnetsydelser,« siger han.

Læs også: Toyota og Mazda indgår aftale om udvikling af elbiler

Det kunne for eksempel være, at elbilerne reagerer på signaler fra markedet og primært oplader, når elprisen er lavest og belastningen dermed mindst:

»Men problemet er, at så vil alle bilerne reagere på det samme signal. Derfor skal vi ind og kigge på kombinationer af ydelser, så man både tager hensyn til det lokale og det samlede elnet« siger Peter Bach Andersen. Det kan for eksempel være, at elbilernes batteri kan indgå som udglatning af belastningen.

Undersøgelser har vist at ejerne af bilerne ligefrem kan tjene ganske pæne beløb på at levere den ydelse. Men desværre for distributionsnettet, så er den løsning først og fremmest rettet mod det centrale del af nettet.

Det er derfor ikke distributionsnettets problemer, der kan løses på denne måde, hvis alle husstande skal have elbiler i garagen. Peter Bach Andersen forudser, at elselskaberne ikke kan undgå på et tidspunkt at skulle forstærke nettet, hvis ikke elbilsejerne skal opleve begrænsninger.

Men de første 100.000 elbiler skulle være til at håndtere, hvis de altså ikke alle sammen optræder i samme område.

Kommentarer

kommentarer