Nyhetsartikkel

22 september 2017

SVT: Vattenfall sier opp en av to ansate

Vattenfall planlegger å si opp 2000 ansatte, melder SVT.

Se SVTs nyhetsinnslag her

Enligt SVT gör sig den svenska energijätten Vattenfall redo för att skära ned 2 000 tjänster i företaget, med andra ord skulle en av tio anställda få gå. Det var känt sedan tidigare att det pressade bolaget skulle spara pengar, men Vattenfall ville idag inte kommentera SVT:s uppgifter.

– De får stå för SVT, vi tittar just nu på hur vi ska spara två miljarder kronor, säger Vattenfalls presschef Markus Friberg.

Har ni pratat om någon siffra, alltså hur många tjänster som kommer att försvinna?

– Nej, det har vi inte gjort.

Men har ni nån slags «worst case scenario» med antal jobb som ni diskuterar nu?

– Nej, vi analyserar just nu hur det ska gå till och på vilka sätt vi ska spara.

Vattenfalls presschef Markus Friberg vill inte kommentera huruvida ett av tio jobb kommer att stryka med. Företaget kommer att berätta senare i höst hur många tjänster som berörs, och Markus Friberg säger att det kommer att påverka inte bara verksamheten i Sverige men i Nederländerna och i Tyskland.

Vattenfall har i dag ungefär 20 000 anställda men verksamheten pressas hårt från två håll. Vattenfall förlorade intäkter när de övergav brunkol och utmanas samtidigt av teknik såsom solceller som hunnit ikapp och blivit prisvärt.

– Det händer mycket i energibranschen och omställningen till förnybar energi är något Vattenfall driver hårt och vi måste vara efffektiva och snabba för att ta plats i det nya energilandskapet.

Kommentarer

kommentarer