Nyhetsartikkel

15 september 2017

«Happy hour» i det tyske kraftmarkedet

Negative priser gjør at konsumentene mottar penger for å bruke strøm.

Natt til mandag ble det igjen negative priser i det tyske kraftmarkedet. Dette forekommer når produsentene ikke greier å regulere produksjonen, og de må konkurrere for å bli kvitt strømmen, skriver LOS Energy i ukas kraftkommentar.

Vitner om et marked i ubalanse
Både det tyske og det danske kraftmarkedet har hatt negative priser fra tid til annen de siste årene. Det er selvfølgelig hyggelige nyheter for de konsumentene som får betalt for å bruke strøm. Men, det vitner også om et marked som er i ubalanse.

Negative priser er ikke bærekraftige over tid. Men, det vil forekomme fra tid til annen i årene fremover også.

Kjernekraft står på dødslisten
Tysklands «Energiwende» innebærer blant annet at det skal bygges mer fornybar kraftproduksjon, og at kullkraftproduksjonen skal fases ut. Kjernekraft har også blitt satt på «dødslisten» etter Fukushima-ulykken.

Grønn satsing gir ubalanse
Kjerne- og kullkraft har en forutsigbar og jevn kraftproduksjon, mens sol- og vindkraft gir en mer uforutsigbar kraftproduksjon. Tysklands satsing på «Energiwende» gjør det vanskeligere å holde kraftmarkedet i balanse. Og det vil derfor være kortere perioder med for mye eller for lite kraft tilgjengelig på markedet.

Grafene fra sendingen kan lastes ned her.

LOS Energy Kraftkommentar på YouTube

Kommentarer

kommentarer