Nyhetsartikkel

11 august 2017

Pihl og Prehn på tur i hydrogenbil

Transportordførere er på roadshow i brintbil for at blive klogere og diskutere teknologi og politik. Vi møder dem i Hobro på deres 6. stop: En ny brintfabrik (hydrogenfabrikk), der skal omdanne el til brint og bruges til balancering af elnettet.

– I 2030 har vi rigtig mange brintbiler plus biler på biogas og el. Den teknologiske udvikling foregår i rivende hast.

Ikke alle Christiansborg-politikere holder ferie. Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) tænker højt under en studietur, hvor han og transportordfører Rasmus Prehn (S) skiftes til at sidde bag rattet i en partineutral hvid Hyundai ix35 Fuel Cell. Altså en elbil, der drives af strøm fra brintdrevne brændselsceller.
Sammen kører Pihl og Prehn på tværs af landet for at se på tekniske anlæg og diskutere politik med hinanden og dem, de møder undervejs. Vi træffer den rød-blå duo på Jyllandsvej i Hobro på feltbesøg 6 ud af 30.

En god halv time forinden har de tanket brint i Aalborg. Nu gælder det rundvisning på et brintanlæg, der åbner om et par måneder. Borgmester Mogens Jespersen (V) fra Mariagerfjord Kommune tager imod sammen med driftsleder Rasmus Vejle fra Air Liquide Danmark.

– Det gode ved anlægget er, at det kan udnytte billig vindmøllestrøm til produktion af brint, der kan bruges i industri og til transport. Jeg tror meget på transportsiden, når vi skal udfase benzin og diesel. Her er el og brint gode alternativer, siger Mogens Jespersen, der selv har arbejdet for Toyota, før han blev borgmester.

Brint til industrier
I Danmark er der ifølge Brintbiler.dk indregistreret 77 brintbiler, og de kan trække på ti tankstationer. Netop Toyota sælger med sin Mirai et alternativ til Pihl og Prehns lånte brintbil. Hondas Clarity er en tredje mulighed på det danske marked.

Den nye brintfabrik i Hobro skal i første omgang levere brint til industrier, men også busser og biler kan blive fremtidens kunder. Borgmester Jespersen håber endvidere på, at Hobro med infrastruktur og billige industrigrunde kan trække nye brintinteresserede virksomheder til det, de kalder Hydrogen Valley. Lige ved siden af den nye brintfabrik har Verdo Hydrogen fremstillet brint i en del år bl.a. til den lokale metalvirksomhed Sintex.

– Der har været flere henvendelser fra andre virksomheder, oplyser Mogens Jespersen, der også nævner, at der er kaverner i området til fremtidig lagring af brint, hvis der skulle være kunder til det.

– Vi har lige været i Tyskland og set på brinttog. Næste år får de brinttog i Slesvig-Holsten, supplerer Kristian Pihl Lorentzen.

Udnyttelse af spildvarme og ilt
Brintproduktion har varme og ilt som spildprodukter. Netop udnyttelse af spildvarme fra industrier er et emne, de to Christiansborg-politikere er enige om, der skal gøres noget ved i et kommende energiforlig. Det er svært at forklare, hvorfor enorme mængder spildvarme ryger ud til gråspurvene, erkender de.

Mogens Jespersen er enig og appellerer til, at staten også bakker op om anvendelse af ilt. Borgmesteren ser gerne, at der etableres en rørledning fra Hobro til den smukke Mariagerfjord, der ofte plages af iltsvind. Ved at lede ilt ned i fjorden, kan den få kunstigt åndedræt til glæde for bunddyr og fisk.

– Aarhus Universitet er ved at regne på det, oplyser Mogens Jespersen.

El til elektrolyse
Det nye brintanlæg i Hobro opføres under projektnavnet HyBalance med støtte fra EU’s Horizon 2020-program og Energinet. Bag projektet står bl.a. Air Liquide og NEL Hydrogen, der i regi af Copenhagen Hydrogen Network også er ved at oprette et landsdækkende net af brinttankstationer.

Maskinmester Rasmus Vejle er ansat af Air Liquide til at være manden på stedet i udkanten af Hobro:

– Her skal vi producere grøn brint, siger han og peger på en container, der indeholder et elektrolyseanlæg.
Brint produceres ved at spalte vand i brint og ilt ved hjælp af elektricitet. Den nye fabrik i Hobro får en maksimal belastning på 2 MW, men hvor mange kilowatttimer, den kommer til at sluge, afhænger blandt andet af elpriser på en række elmarkeder og afsætningsmulighederne for brinten.

– Vi har en aftale med Neas Energy om at køre, når der er billig el. Anlægget kan også bruges til at balancere forholdet mellem forbrug og produktion, fortæller Rasmus Vejle politikerne, inden de ruller næsten lydløst videre i brintbilen til feltbesøg 7.

– Mange tak for i dag. Vi bringer indtryk tilbage til Christiansborg, lyder det med tilfredshed i stemmen fra Rasmus Prehn.

Kommentarer

kommentarer