Nyhetsartikkel

07 august 2017

Ny dansk undersøkelse bekrefter: Elmarkedet virker

Det kan godt betale sig at være en aktiv forbruger på elmarkedet. Ikke fordi der er mange penge at spare, men fordi det er nemt at skifte elleverandør. Mange produkter og handlere gør markedet velfungerende, viser ny statistik fra Energitilsynet.

Er det værd at bruge tiden på skifte elselskab? Eller skal jeg hellere blive, hvor jeg er? Det spørgsmål har mange danskere sikkert stillet sig selv fra tid til anden.

Nu har Energitilsynet undersøgt sagen. Og svaret er, at timelønnen ved at skifte elleverandør er værd at tage med. Ikke fordi, der er mange penge at spare, men fordi det ikke tager ret lang tid at skifte elleverandør.

De rå tal, som netop er præsenteret i Energitilsynets årlige el-prisstatistik og gælder for 2016, viser, at hvis du bor i lejlighed, kan du spare mellem 80 og 200 kroner om året, hvis du aldrig før har skiftet elleverandør og skifter til et af de billigste produkter på markedet. Bor du i parcelhus er besparelsen mellem 130 og 270 kroner årligt. Er huset elopvarmet kan du spare op til 760 kroner om året.

Mads Lyndrup, der er kontorchef i Energitilsynet, siger:

– Undersøgelsen viser, at forbrugerne faktisk godt kan tjene en pæn timeløn ved at bruge 10 minutter på at undersøge elpriserne på de efterhånden mange elprodukter, som elleverandørerne sætter til salg.

Statistikken viser, at de 40 el-handlere på markedet i alt udbød 209 unikke el-produkter i 2016. Der er 16 flere end i 2015. Og stadigt flere af produkterne er klimaprodukter. I 2015 var der 132 klimaprodukter at vælge imellem – i 2016 var det tal steget til 162. Kunderne betaler i gennemsnit 1,9 øre ekstra pr. kilowattime for grøn klimastrøm, som står for fire procent af markedet.

Lav indtjening og tæt bånd til engrosprisen
Undersøgelsen dokumenterer desuden, at elhandlernes fortjeneste er i bund.

I gennemsnit var bruttofortjenesten per kilowatttime 6,3 øre i 2016. Det betyder, at elhandleren kan tjene 113,4 kroner om året på en kunde i lejlighed med et forbrug på 1800 KWh, mens fortjenesten på en parcelhuskunde med et forbrug på 4900 kWh svarer til 308,7 kroner. Ud af dette beløb skal samtlige omkostninger undtaget indkøb af selv strømmen dækkes. Det er for eksempel omkostninger til salg, markedsføring, kundeservice, fakturering og tab på dårlige betalere.

Undersøgelsen viser også, at der en meget tæt sammenhæng mellem de priser for den rå strøm, som kunderne betaler, og den pris som elhandlerne betaler for at indkøbe strømmen på elbørsen. ”Detailprisen på el følger udviklingen i prisen på engrosmarkedet tæt”, hedder det i rapporten

Alt i alt bekræfter undersøgelsen ifølge Kamilla Thingvad, der er afdelingschef i Dansk Energi, billedet af et sundt og velfungerende elmarked med skarp konkurrence.

– Jeg synes, at undersøgelsen er rigtig opløftende læsning. Der er en besparelse at hente ved at afsøge markedet, men dem, der endnu ikke har skiftet, bliver bestemt heller ikke snydt. Samtidig er der mange leverandører og produkter at vælge imellem, og der et tæt bånd mellem engrosprisens og prisen til slutkunderne. Alt i alt kan vi konkludere, at elmarkedet leverer varen.

Kommentarer

kommentarer