Nyhetsartikkel

03 august 2017

En av verdens lengste strømkabler

Statnett har begynt å legge en av verdens lengste strømkabler, fra Norge til Tyskland. Kabelen vil koste opp mot 19 milliarder kroner.

Norges sjette utenlandskabel skal gå mellom Tonstad i Norge og Wilster i Tyskland.

Nordlink-kabelen skal koste mellom 14 og 18,7 milliarder kroner, og Statnett tar halve regningen.

Nå har nettoperatøren lagt de første lengdene av den 50.000 tonn tunge kabelen.

– For Nordlink og Statnett er dette en viktig milepæl. Vi har jobbet med prosjektet i mange år, og i dag startet vi å legge den første kabellengden, som er produsert i Halden, sier prosjektdirektør Stein Håvard Auno i Statnett til E24.

Totalt skal det bygges 623 kilometer med forbindelse mellom landene, inkludert 53 kilometer kraftlinje fra Vollesfjord til Tonstad i Norge, 516 kilometer med kabel på havbunnen og deretter 54 kilometer jordkabel fra Büsum til Wilster i Tyskland.

Strømmen skal begynne å flyte gjennom kabelen fra 2020.

Opprinnelig var planen at kabelen skulle settes i drift i 2018.

Statnett jobber også med å få lagt en ny rekordlang strømkabel på hele 720 kilometer, som skal gå til Storbritannia. Den skal være i drift i 2021.

Når begge de to kablene er i drift i neste tiår vil Norge til sammen ha syv sjøkabler til utlandet og 17 kraftforbindelser til utlandet.

– Vi blir knyttet tettere til Europa. Utenlandskablene er viktige for å nå våre og de europeiske klimamålene, og dessuten bidrar de til å bedre forsyningssikkerheten i Norge, sier Auno.

 

Deler på kostnadene

 <p><b>UNDER SJØEN:</b> Dette er Nordlink-traseen.</p>
UNDER SJØEN: Dette er Nordlink-traseen.

NordLink eies av Statnett med 50 prosent, og resten deler de tyske partnerne, nettoperatøren Tennet og investeringsbanken KfW.

Det er selskapet Nexans som produserer og legger kabelen på norsk side, en distanse på 362 kilometer hvor det skal legges to parallelle kabler.

Selskapet ABB skal installere en tilsvarende kabel på tysk side, samt strømretteranlegg i begge ender av forbindelsen.

I løpet av den første dagen av leggingen har kabelleggingsfartøyet Nexans Skagerrak dratt kabelen fra Vollesfjorden nær Flekkefjord opp til en koblingsstasjon.

– Leggingen vil ta to uker, og nedgravingen tar cirka tre måneder. Det avhenger av bunnforholdene, sier Auno.

– Det som skjer er at du spyler kabelen ned i havbunnen med høytrykk. Hvis bunnen er veldig hard, må man legge stein oppå, sier han.

Noe høyere priser

Kabelen har en kapasitet på 1.400 megawatt, som er mer enn kapasiteten i et tradisjonelt kull- eller gasskraftverk.

Tyske myndigheter og nettoperatøren TenneT kaller prosjektet «den grønne forbindelsen», og mener Nordlink er viktig for energiomstillingen i Europa.

Strømmen vil flyte begge veier. Kabelen vil eksportere norsk strøm i perioder med underskudd og høye priser i Europa, mens strømmen vil kunne flyte til Norge i perioder med overskudd på strøm og lave priser i Europa.

Til sammen vil trolig prisene i Norge likevel kunne gå noe opp, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

NVE har anslått at kraftkablene til Storbritannia og Tyskland vil kunne øke prisene på norsk side med rundt to øre per kilowattime i 2030, ifølge direktoratets kraftmarkedsanalyse til 2030.

Norske strømkunder betalte i fjor 91,8 øre per kilowattime i snitt, medregnet nettleie og avgifter. Selve strømprisen var på 31,6 øre per kilowattime.

Tjener på kablene

Statnett har ifølge egne regnestykker tjent 2,8 milliarder kroner på de eksisterende utenlandskablene de siste fem årene, mens strømkundene har fått redusert nettleien med 674 millioner kroner.

Les mer: Så mye tjener vi på kraftkablene

Saken fortsetter under annonsen.

Strømeksperter venter kraftoverskudd i Norden fremover, noe som vil kunne presse prisene nedover. Det bygges nå flere utenlandsforbindelser både fra Danmark, Sverige og Norge for å få solgt all strømmen som kommer inn i markedet.

Les mer: Utenlandske penger gir nordisk strømboom

Prioritert prosjekt

Målet med kabelen er å styrke strømmarkedet i Nord-Europa.

Kabelen har fått status som et «prosjekt i felles interesse» av EU, noe som betyr at det skal prioriteres for å styrke det europeiske kraftnettet.

EU har lagt store planer for å utbedre kraftnettet, slik at fornybar energi skal kunne flyte fritt mellom ulike regioner og utjevne kraftprisene, og gjøre det lettere å investere i ny produksjonskapasitet.

 <p><b>TETT KONTAKT:</b> Her markerer ledelsen i nettoperatørene TenneT og Statnett avtalen om å bygge ut Tysklandskabelen den 19. mars 2015.</p>
TETT KONTAKT: Her markerer ledelsen i nettoperatørene TenneT og Statnett avtalen om å bygge ut Tysklandskabelen den 19. mars 2015.

Kommentarer

kommentarer