Nyhetsartikkel

28 juli 2017

Kraftig byks for Statoil

Oljegiganten leverer et mye bedre resultat i årets andre kvartal enn i fjor, godt hjulpet av høyere oljepriser.

Statoil justerte driftsresultat er på 3,02 milliarder dollar i kvartalet.

På forhånd hadde en rekke analytikere spådd et justert driftsresultat etter skatt på 2,94 milliarder dollar, ifølge tall selskapet selv har samlet inn.

I samme kvartal i fjor var Statoils justerte driftsresultat på 913 millioner dollar, da selskapet var inne i en av sine svakeste perioder på mange år.

Statoil sier at fremgangen skyldes høyere olje- og gasspriser, høy produksjon og kostnadskutt, men også en reversering av avsetninger i Angola på 754 millioner dollar.

De tre første kvartalene i fjor var selskapets svakeste siden før finanskrisen, men i de siste par kvartalene har det gått noe bedre, blant annet på grunn av noe høyere oljepris.

Dermed ser den verste delen av oljenedturen ut til å være tilbakelagt for selskapet, som i deler av fjorårets andre kvartal strevde med en oljepris på under 40 dollar fatet.

Bedre på bunnlinjen
I første halvdel av 2017 har oljeprisen handlet mellom 45 og 56 dollar fatet, noe som virker å være tilstrekkelig til å dra Statoils bunnlinje over på plussiden.

Selskapets resultat etter skatt – eller bunnlinjen – er nemlig også kraftig forbedret fra i fjor, til 1,43 milliarder dollar i andre kvartal.

For ett år siden leverte selskapet et resultat etter skatt på minus 302 millioner dollar.

– Våre solide finansielle resultater og sterke kontantstrøm er et resultat av god drift med høy produksjonsregularitet og fortsatte kostnadsforbedringer, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil.

Sterkere omsetning
Siden oljeprisfallet høsten 2014 har selskapet levert negativt resultat etter skatt i åtte av tolv kvartaler.

De to siste kvartalene har selskapet vært i positivt territorium.

Statoils omsetning i kvartalet er på 14,86 milliarder dollar. I fjorårets andre kvartal var omsetningen på 10,81 milliarder dollar, noe som er et av de svakeste omsetningstallene siden før finanskrisen og mer enn en halvering av nivået før oljeprisfallet for tre år siden.

– Med oljepriser på rundt 50 dollar per fat leverer vi 4 milliarder dollar i fri kontantstrøm, og vi har redusert gjeldsgraden med 8,1 prosentpoeng siden begynnelsen av året, sier Sætre.

Gjeldsgraden, altså gjelden som andel av selskapets eiendeler, er nå på 27,5 prosent. For ett år siden var gjeldsgraden på 31,2 prosent.

Selskapet ønsket tidligere å beholde denne graden under 30 prosent, men har signalisert at den vil kunne ligge langt opp på trettitallet i perioder hvor oljeprisen er svært lav.

Høyere produksjon
Produksjonen i andre kvartal er på 1,996 millioner fat per dag, fra 1,96 millioner fat per dag i samme kvartal i fjor.

Det er lavere enn analytikernes forventning om en produksjon på 2,005 millioner fat per dag.

– Vi forventer å levere en produksjonsvekst på om lag 5 prosent i år, samtidig som vi realisere ytterligere én milliard dollar i effektiviseringer, sier Sætre.

Tidligere spådde Statoil en produksjonsvekst på 4 til 5 prosent i år, målt mot fjoråret.

Selskapet drar nå ned anslaget på hvor mye det vil bruke på leteboring i år med 200 millioner dollar til 1,3 milliarder dollar, på grunn av streng prioritering og mer effektive boreoperasjoner.

Høyere priser
Naturlig nok bidro høyere priser på olje og gass til å løfte selskapets resultat.

Selskapet fikk i gjennomsnitt betalt 44,50 dollar per fat for produksjonen sin i andre kvartal, mens det i samme periode i fjor bare oppnådde en pris på 39,40 dollar per fat.

Den oppnådde prisen er likevel lavere enn i første kvartal, da Statoil i snitt fikk 48,90 per fat for produksjonen sin.

Selskapets gassproduksjon i Europa oppnådde en pris på 5,09 dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu) i andre kvartal, fra 4,95 dollar per MMBtu for et år siden.

I USA var prisoppgangen enda større. Selskapet fikk 2,76 dollar per MMBtu for gassen i USA i kvartalet, opp 65 prosent fra ett år tidligere.

Går sterkere i utlandet
Selskapets internasjonale produksjon snudde i forrige kvartal til å levere positive tall, etter ni kvartaler på rad med negativt justert driftsresultat.

I andre kvartal fortsetter segmentet denne trenden, og leverer et justert driftsresultat på 876 milliarder dollar, fra minus 506 millioner dollar for ett år siden.

Også Statoils viktigste virksomhet, nemlig aktiviteten på norsk sokkel, går godt. Dette segmentet leverer et justert driftsresultat på 1,93 milliarder dollar i kvartalet, mot 1,16 milliarder dollar for ett år siden.

Statoils enhet for markedsføring, prosessering og fornybar energi gikk derimot noe svakere enn i fjor, med et justert driftsresultat på 292 millioner dollar, mot 329 millioner dollar for ett år siden.

Årsaken til dette er blant annet svakere resultater innen oljetrading og reduserte marginer på gasshandel i USA.

Statoil-aksjen stengte onsdag på 142,50 kroner. Aksjen er omtrent flat målt mot ett år siden, men har falt rundt 10 prosent så langt i år.

Kommentarer

kommentarer