Nyhetsartikkel

11 juni 2017

Nyt udspil: Sløjfet elafgift giver danske familier 4000 kroner årligt

Det giver milliardvækst for samfundet, skattelettelser for danskerne over en bred kam og grøn omstilling, hvis vi afskaffer elafgiften i Danmark.

Sådan lyder det fra Dansk Energi, der i dag samler knap 800 erhvervsfolk fra energibranchen til Energiens Topmøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen er blandt talerne.

Danmark bør afskaffe elafgiften, mener Dansk Energi, der i dag er vært for Energiens Topmøde i København. Forslaget fra energibranchen kommer som optakt til regeringens skatteudspil og forslag til en ny energiaftale, der begge forventes præsenteret på den anden side af sommeren.

– Energibranchen leverer sikkert, stadigt grønnere og danskerne har nogle af de laveste elpriser i Europa. Men den rekordhøje elafgift er en barriere for at levere endnu mere. Derfor foreslår vi at skære elafgiften væk. Det vil gøre hver enkelt dansker rigere og skabe milliardgevinster på tværs af samfundet, siger Lars Aagaard, der er adm. direktør i Dansk Energi.

En afskaffelse af elafgiften vil give en gennemsnitlig dansk familie en skattelettelse på 4.000 kr. og ifølge beregninger en samfundsøkonomisk gevinst på 9,3 milliarder. De Miljøøkonomiske Vismænd har senest peget på, at elafgiften er forvridende, og ikke gavner den grønne omstilling.

– Vi har en stærk økonomi med plads til skattelettelser. Derfor peger vi på den her mulighed, som både vil gavne væksten, og hver enkelt dansker. I dag er den stadig grønnere strøm hårdere beskattet end gas, benzin og fyringsolie, og derfor er der bred politisk opbakning til at se på elafgiften – også fra regeringens egen Energikommission. Og vi er med på, det kan ske gradvist, siger Lars Aagaard.

Desuden opfordrer Dansk Energi de politiske partier på Christiansborg til at tage aktivt stilling til, at finanspolitik er en afgørende del af energipolitikken. Med aftalerne om at flytte PSO over på Finansloven har man sikret et årligt provenu på omtrent 6 mia. kr.

– Når man har flyttet PSOen, og det bidrager med omtrent 6 mia. kr., må det være den ramme, der er afsat til energipolitikken fremover. Vi kender nu regeringens mål om 50 procent vedvarende energi i 2030. Oppositionen har også fremlagt sigtelinjerne for sin energipolitik. Det, vi mangler, er at se, hvor mange penge, de har afsat til den ønskede grønne omstilling, siger Lars Aagaard.

Fakta
En gennemsnitlig husstand betaler i dag ca. 9.000 kr. om året i el – over 6.000 kr. er skatter, afgifter og PSO (hvoraf sidstnævnte bliver flyttet væk fra elregningen gradvist de kommende år).

56 procent af danskernes strøm kommer fra vedvarende energi i dag, det vil vokse til 70 procent i 2020.

Med PSO-aftalerne fra 2014 og 2016 besluttede man at hæve andre skatter – primært bundskatten. Det giver en varig ekstraindtægt for statskassen på 6,4 mia. kr. I takt med at omkostninger ved energiforligene fra 2008 og 2012 falder, giver det et råderum for at gennemføre nye energipolitiske tiltag.

Kommentarer

kommentarer