Nyhetsartikkel

08 juni 2017

Årets laveste strømpriser

Hold deg fast – denne uka skal strømprisene nedover!

Mai måned kom i mål med en snittpris på strømbørsen på 27,7 øre pr kilowatt time (kWh) i Midt-Norge. Dette er en vesentlig høyere mai-pris enn de to foregående årene som kom inn på henholdsvis 20,8 øre (2016) og 19,9 øre (2015).

Kaldere mai enn normalt med tilhørende sen snøsmelting er hovedårsakene til dette prisbildet, skriver TrønderEnergi i Energimarkedene sett fra Trøndelag (uke 23)

Denne uka byr oss på årets hittil laveste strømpriser

 

Men nå ser det ut som varmen endelig kommer også til Trøndelag.

Sjekk værmeldingen for Sør-Trøndelag for de neste dagene. Kilde: yr.no

Sammen med mye vindkraftproduksjon og lave strømpriser i Tyskland bidrar det varme været til å gi oss årets laveste strømpriser iTrøndelag og landet forøvrig. Dagprisen på strøm onsdag 7. juni er på strømbørsen NordPool satt til 17,2 øre, og det er årets laveste dagpris på strøm så langt i 2017. Ukeprisen for uke 23 er ventet å komme inn rundt 25 øre pr kWh, ned fem øre fra forrige uke.

Frykt for økt kullbehov i Tyskland i sommer
Kullprisene har den forrige uken igjen nærmet seg 70 dollar per tonn. Kullprisene har i hele 2017 vært priset til mellom 60-70 dollar for kull levert i 2018. En av grunnene til at kullprisene stiger nå er at tyskerne frykter en så varm sommer at de må redusere produksjonen av kjernekraft. Det vil i tilfelle bety økt etterspørsel etter kull i den tyske sommer-energimixen.

USA Trumper ut av klimaavtalen
Forrige ukes stor nyhet på klimafronten var at USA trakk seg ut av Paris-avtalen. Avtalen markerte i 2015 en endelig enighet om å forsøke å bekjempe global oppvarming. De eneste landene som ikke godkjente avtalen var Nicaragua, Syria og Nord-Korea.

USA er fortsatt den største forurenseren av CO2 i historien og selv om landet har tatt store steg innenfor fornybar energi har fortsatt landet enorme utslipp.

Kina som har økt utslippene sine mest de siste årene er fortsatt tilhenger av Paris avtalen og vil sammen med EU fortsatt jobbe for å nå målene. Uttalelser etter at USA gikk bort fra avtalen viser tydelig at andre land vil stå ved avtalen og fortsatt jobbe hardt for å nå de klimamålene som Paris-avtalen skisserer. Denne artikkelen fra NY Times viser hvor store utslippene har vært historisk og hvilket ansvar USA har for den økende globale oppvarmingen.

Skjermdump fra nettstedet Energi og klima

For en god norsk analyse om hva USAs Paris-exit betyr anbefaler vi Kjetil Lunds bloggoppdatering på nettstedet Energi og klima.

Med ei ønske om ei kraftig fin uke!

Kommentarer

kommentarer