Nyhetsartikkel

26 mai 2017

Lav elafgift er bedste værn mod solcelle-lappeløsninger

Høje afgifter på el og faldende priser betyder, at antallet af solcelleanlæg overhaler de politiske forventninger. Derfor har energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V) nu foretaget endnu et politisk hasteindgreb, der skåner statskassen for tabt provenu.

Det er fjerde gang på få år, at ministeren griber øjeblikkeligt ind i forhold til solceller, og det får endnu en gang Dansk Energi til at efterlyse en langvarig løsning i form af nye energiafgifter.

Solceller og batterier falder så meget i pris, at flere og flere danskere tager dem til sig. Derfor bliver de politiske forventninger for udviklingen konstant overhalet, og det gør ondt på statens regnskab. Det skyldes, at solcelle-ejerne bidrager mindre til statskassen end andre elforbrugere i elafgifter og skatter. Og derfor bør man på Christiansborg sætte sig sammen én gang for alle og finde en langsigtet løsning, der tjener danskerne, solcellekunderne og den samlede danske velstand.

– De tårnhøje elafgifter gør solceller og batterier endnu mere prismæssigt attraktive i Danmark. Derfor skal vi finde en langsigtet løsning i stedet for de mange små lapper, som også giver administrationsbøvl, og som på ingen måde tjener kunderne.  Vi bliver nødt til at lade være med at betale for skoler, plejehjem og anden velfærd over elregningen. Ministerens nye lovforslag er blot endnu et meget lille plaster på et åbent benbrud, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Skatter og afgifter udgør knapt 70 procent af en dansk husstands elregning – og selvom el bliver stadigt grønnere er det langt hårdere afgiftsbelagt end for eksempel fyringsolie eller diesel. Samlet set indbringer elafgifter ca. 12 mia. kr. til statskassen hvert år.

– På Christiansborg har man længe vidst og åbent erkendt, at der er brug for at sænke elafgiften, og nu har vi altså brug for, at der bliver sat handling bag ordene, så vi kan få nogle langsigtede og stabile rammer, som både store og små investorer kan have tillid til, siger Lars Aagaard.

Dansk Energi har af flere omgange opfordret ministre og departementchefer til at finde en langsigtet løsning for solcellerne gennem en grundlæggende omlægning af de danske energiafgifter. Regeringens egen energikommission foreslog ligeledes en afgiftsomlægning, da den fremlagde sine anbefalinger 24. april i år.

Kommentarer

kommentarer