Nyhetsartikkel

22 mai 2017

Tysk vindauksjon skaper frykt for prispress

Fallet i priser på den nettopp gjennomførte tyske landvindauksjonen vil få betydning for vindmølleparkenes økonomi, sier markedskjenner.

For det første sejrede borgerprojekterne i stor stil under auktionen, hvilket ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank umiddelbart er en fordel for den lokale tyske vindmølleproducent Enercon, som står ekstremt stærkt på netop den type kunder.

Det andet er, at de bud, som skulle til for at vinde projekterne, afslører et kraftigt prisfald, hvilket kan sætte pres på hele værdikæden for at reducere priserne – herunder på selve vindmølleleverancerne.

De 807 megawatt, der var under hammeren i budrunden, gik til en gennemsnitlig pris på 57,1 euro per megawatt-time. Det er et prisniveau, som overrasker Klaus Bader hos advokatfirmaet Norton Rose Fulbright, hvor han er ansvarlig for det europæiske energimarked.

En undersøgelse, som firmaet for nyligt stod bag, nåede frem til, at der kunne komme betydelig konkurrence med overgangen til auktioner fra de tidligere ordninger med feed-in-tariffer (FIT)

«Men få deltagere i undersøgelsen ventede, at den gennemsnitlige pris ville komme væsentligt under 60 euro per megawatt-time på maj-auktionen. En reduktion til 57,1 euro per megawatt-time sammenlignet med 80,3 euro under det tidligere FIT-system vil have enorm indflydelse på økonomien i en vindmøllepark,» siger Klaus Bader til branchemediet Recharge News.

Han tilføjer, at for at en investor kan opnå samme afkastniveau af sin investering – eksempelvis på 5 pct., så skal den totale pris på en standard landmøllepark i Tyskland reduceres med omkring en tredjedel.

«Differencen skal barberes væk et eller andet sted, om det så er gennem en reduktion af marginen til udvikleren, mølleprisen, driftsomkostningerne eller finansieringsomkostningerne. Ellers må en investor fundamentalt acceptere et lavere afkast på sin investering,» siger han.

Mens udviklingen formentlig kan vække en vis bekymring hos de aktører, som måske skal bidrage til de lavere priser, så er der glæde at spore hos de tyske myndigheder over udviklingen.

«Den første auktion for vindenergi på land var succesfuld, og en glædelig høj konkurrence gjorde det muligt med en gennemsnitlig pris på 57,1 euro per megawatt-time,» siger chefen for det tyske Bundesnetzagentur, Jochen Homann, i en meddelelse.

Hos Norton Rose Fulbright mener Klaus Bader i øvrigt, at den lave pris kan accelerere konsolidering blandt vindmølleproducenter og udviklere. Samtidig kan det få investorer til at søge mod andre vindmøllemarkeder.

«Investorer vil formentlig ekspandere deres investeringer i den vedvarende energisektor uden for Tyskland betydeligt de kommende måneder – og vil her i særdeleshed favorisere Nordamerika,» siger Bader til Recharge News.Af de 807 megawatt, der blev tildelt under den tyske auktion, stod firmaer bestående af borgergrupper bag hele 93 pct., hvilket aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank fredag betegnede som lettere negativt for Vestas.

«For Vestas er det lidt negativt, i forhold til hvad jeg havde ventet, for jeg havde håbet på, at de store aktører ville komme lidt kraftigere ind på det tyske marked.»»I og med at den største aktør i Tyskland, nemlig Enercon, som er meget orienteret mod de her små aktører – borgergrupper og små investorer i vindmøller – så kunne et indtog af større aktører have været med til at presse Enercons markedsandel,» sagde Jacob Pedersen til Ritzau Finans.Han understregede dog også, at Vestas har en god position i Tyskland, men han havde godt set den kunne blive styrket af den nye struktur.

Kommentarer

kommentarer