Nyhetsartikkel

18 mai 2017

Milliarder å spare på stolpevedlikehold

Norge har et aldrende distribusjonsnett som trenger oppgradering. Ved å benytte ny norsk forskning innen vedlikehold, vil nettselskapene kunne spare opp mot tre milliarder kroner årlig.

Rundt 40 prosent av kabelsystemene i Norge er installert på 80 og 90-tallet. Dette utfordrer påliteligheten til systemene og innebærer at investeringene i nettselskapene blir formidable i årene fremover.

Ved å benytte en ny metode for tilstandsvurdering av jordkabelanlegg er det mulig å gjøre prisen på investeringene lavere, og samtidig oppnå forlenget levetid på det eksisterende nettet.

– Dette verktøyet vil kunne gi signaler på om noe kan gjøres før råtne trestolper må byttes ut. Et annet prosjekt har gjort det mulig å avdekke redusert levetid for kabelskjøter i god tid før havari. Dette gjør at det kan spares mye penger, sier rådgiver Ketil Sagen i Energi Norge.

Energi Norge har gjennomført flere forprosjekter til fellesfinansierte FoU-prosjekter blant nettselskaper i kraftnæringen som viser at det vil være store kostnadsbesparelser ved å ta i bruk verktøyene forskerne og bransjen har kommet frem til.

Prosjekt 1: Presis tilstandsvurdering av kabelskjøter
Forskningsprosjektet «Driftsikre kabelanlegg» har utviklet en helt ny metode for tilstandskontroll, som har vekket internasjonal anerkjennelse. Metoden har resultert i et verktøy som vil avdekke betydelig redusert levetid for kabelskjøter i god tid før havari. Verktøyet viser anbefalte tiltak i et eget webgrensesnitt som vil føre til bedre tilstands- og restlevetidsvurdering for nettselskapene.

Prosjekt 2: Råtekontroll av trestolper
Tilstandskontroll av trestolper er komplisert, men forskningsprosjektet «Råtekontroll og restlevetid»– hvor Energi Norge og flere nettselskaper vurderer ulike tilstandsdata i samarbeid Forskningsrådet – har utviklet en prototyp til et verktøy som viser funksjonsevnen til stolpene. Hypotesen er at bedre beregning av reststyrke vil bidra til å øke restlevetid for trestolper med 20 år. Dette er estimert til å gi en besparelse for nettselskapene fra en halv til 3,5 milliarder kroner årlig.

Presenterer forskningsresultater

Energi Norge vil legge frem de foreløpig resultatene fra de nevnte prosjektene og annen forskning på seminaret «Nye effektive metoder i nettforvaltningen» 23. mai. Alle deltakerne på seminaret vil på utdelt tilstandskontrollhåndbøker som inneholder utførlig beskrivelse og illustrasjoner av skademekanismer, samt ulike metoder for tilstandskontroll og beskrivelser av hvordan tilstand kan beregnes.

    1. 23. mai 2017

      Thon Hotel Opera, Oslo

      Nye effektive metoder i nettforvaltningen

      Ressursbruken i det fysiske kraftnettet må ned. Vi presenterer virkemidler for å oppnå vesentlig gevinst i nettforvaltningen.

Kilde: Energi Norge

Kommentarer

kommentarer