Nyhetsartikkel

20 april 2017

Styrelser vil undersøke støy fra vindmøller

Beregningen av støy fra havvindmøller har mødt kritikk, og det får nå Miljø og Energistyrelsen i København til at se nærmere på den såkalte Nord2000-modellen.

Miljø og Energistyrelsen vil se nærmere på kritikken af den beregningsmodel, der bruges til at måle støj fra havvindmøller. Det skriver Altinget.

«Energistyrelsen har aftalt med Miljøstyrelsen at se nærmere på kritikken af den støjberegningsmodel, som bliver anvendt til beregning af fra havvindmøller, og som i Weekendavisen kritiseres for at være forbundet med usikkerhed ved større afstande over vand,» siger pressechef i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, til Altinget.

Iølge Weekendavisen er  det oppstått tvil om, om møllerne ved Vattenfalls Vesterhav Syd og Nord, der er placeret minimum 4,5 km fra land, kommer til at overholde myndighedernes støjkrav. Det skyldels, at der er blevet anvendt en tvivlsom model til at beregne lydtrykket fra havvindmølleparkerne, lyder kritikken. Professor John Harrison fra Queens University i Canada anses ifølge Weekendavisen for at være verdens førende ekspert, når det gælder lyd over vand, og han siger, at fordi lyd bevæger sig langt mere effektivt over dette element, så virker benyttede model ikke på de kystnære projekter. NORD2000-modellen virker nemlig kun på havstrækninger på op til en kilometer.

«Svenskerne har lavet et eksperiment, hvor man opsatte en række højttalere og sendte lydbølger ni kilometer over havet. Målinger på land blev så sammenlignet med de i modellen forudsagte, og de passede. På den baggrund konkluderer jeg, at den svenske model er den rette at anvende. En anden model, NORD2000, har været en meget populær model, men der er meget lidt, som bekræfter troværdigheden af den måde at måle støjen på,» sagde han til Weekendavisen.

EnergiWatch skrev i april, at rekordmange, 525, har søgt om erstatning i forbindelse med projekterne. Tidligere på måneden hed det, at endnu et rekordantal på mere end 300 foreløbigt havde klaget til Energiklagenævnet over selve projektet. Den slags kan myndighederne og Vattenfall også se frem til mere af, skriver Weekendavisen. Advokat for de mange protesterende borgere, Brian Hebel Andersen, oplyser, at man «med sikkerhed» vil lægge sag an mod myndighederne, hvis projektet bliver godkendt.

Kommentarer

kommentarer