Nyhetsartikkel

20 april 2017

Se videoen: Dong fjerner verdens eldste havvindmøllepark

Den har utgjort havvindmølleindustriens vugge siden 1991, men nå pensjoneres offshore-parken ved Vindeby. Danske Dong Energy viser i en video hvordan man fjerner de 55 meter høye vindmøller.

Hvad Dong Energy tidligere har kaldt for «startskuddet på et industrielt væksteventyr», den lille 25 år gamle havvindmøllepark Vindeby syd for Langeland, står foran et velfortjent otium. Den lige under fem MW og 11 møller store offshorepark har snurret el hjem, til hvad der svarer til cirka 2.200 danskerne siden 1991, men nu er den blevet så gammel og undseelig, at den skal pilles ned. Det er ejeren Dong Energiy nu gået i gang med, efter man fik tilladelse af Energistyrelsen i januar.

Netop på grund af parkens særstatus som verdens første, så er arbejdet ikke noget, der er blevet udført så mange gange før, og derfor har Dong delt en forkortet video af arbejdet. Det er ikke længere rentabelt at drive havvindmølleparken. De 11 møllers samlede kapacitet på fem MW svarer til sammenligning til to halvmoderne vindmøller på land. I dag bygger flere vindmølleparoducenter havvindmøller, som er mere end tre gange så store som Vindebymøllernes 55 meter.

Bare en enkelt af de allerstørste havvindmøller yder mellem otte og ni MW, det vil sige næsten det dobbelte af hele Vindeby havvindmøllepark. Møllekomponenterne skal genbruges. De sejles nemlig til Nyborg, hvor de i videst mulige omfang vil blive genanvendt eller benyttet til forskning. Desuden får Energimuseet et eksemplar. Betonfundamenterne nedbrydes på stedet og vil også blive genanvendt.

Det er ikke længere rentabelt at drive havvindmølleparken. De 11 møllers samlede kapacitet på fem MW svarer til sammenligning til to halvmoderne vindmøller på land. I dag bygger flere vindmølleparoducenter havvindmøller, som er mere end tre gange så store som Vindebymøllernes 55 meter, skriver Energy Watch.
Bare en enkelt af de allerstørste havvindmøller yder mellem otte og ni MW, det vil sige næsten det dobbelte af hele Vindeby havvindmøllepark. Møllekomponenterne skal genbruges. De sejles nemlig til Nyborg, hvor de i videst mulige omfang vil blive genanvendt eller benyttet til forskning. Desuden får Energimuseet et eksemplar. Betonfundamenterne nedbrydes på stedet og vil også blive genanvendt.

Kommentarer

kommentarer