Nyhetsartikkel

30 mars 2017

Den danske fortælling er blevet endnu bedre

Danmark er internationalt kendt for at være lykkedes med at afkoble den økonomiske vækst fra CO2-udledningen, skriver Energistyrelsen.

Denne tendens til vækst uden merudledning er blevet endnu stærkere i den ny energistatistik fra Energistyrelsen.

Tirsdag offentliggjorde Energistyrelsen den foreløbige energistatistik for 2016, der viser den seneste udvikling i Danmarks energiforbrug, CO2-udledning og energiens værdiskabelse. Et vindfattigt og relativt koldt 2016 har betydet en mindre stigning i både energiforbrug og CO2-udledningen i forhold til 2015, viser tallene. Det korrigerede CO2-udslip var således 2,2 procent højere i 2016 end året før.

Alligevel underbygger tallene mere end nogensinde den danske succeshistorie, om hvordan energiforbrug og CO2-udledning er blevet afkoblet den økonomiske vækst. Det skyldes især, at Danmarks Statistik i efteråret opjusterede estimatet for størrelsen på Danmarks økonomi, BNP.

Det betyder, at CO2-intensiteten – det vil sige, hvor meget CO2 der samlet set udledes per krone produceret værdi – er faldet hele 56,8 procent fra 1990 til 2015, hvilket er 1,5 procentpoint mere end hidtil antaget. Og det tal er ikke uden betydning, fortæller Stine Leth Rasmussen, afdelingschef i Dansk Energi:

– Det kan lyde som en skrivebordsøvelse, når der sådan ændres på beregningen. Men netop det imponerende fald i CO2-intensiteten er et slagkraftigt salgsargument, når der skal sælges danske løsninger i eksempelvis Mexico, Indien eller USA.

Det viser nemlig, at grøn omstilling godt kan kombineres med vækst, jobskabelse og sorte tal på bundlinjen, noterer hun.

– Danmark har et enormt stærkt brand for vores grønne energiløsninger i udlandet. Vi eksporterer hvert år energiteknologi for mere end 70 mia. kroner, og ambitionen i regeringens nye eksportstrategi er at fordoble det beløb frem mod 2030. Her hjælper den gode fortælling, siger Stine Leth Rasmussen.

Den endelige opgørelse fra Energistyrelsen vil blive offentliggjort i efteråret.

 

Kommentarer

kommentarer