Nyhetsartikkel

21 mars 2017

Blaabjerg får 37 mio. til at forske i VE-integration

Professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet får en kæmpe personlig bevilling af Villumfonden til at udvikle elsystemers evne til at håndtere svingende elproduktion fra vindmøller og solceller.

Frede Blaabjerg, professor i effektelektronik på AAU’s Institut for Energiteknik, har fået 37 mio. kr. af Villumfonden til at udvikle elsystemers evne til at håndtere svingende produktion af vedvarende energi fra for eksempel vindmøller og solceller.

Vejen går gennem matematiske analyser af elnettet, og helt usædvanligt er det manden og ikke ”bolden”, der har fået pengene.

– Tanken med Villum Investigator-programmet er, at dygtige forskere laver god forskning. Ved at støtte ’Investigators’ fremfor projekter får forskerne frihed til at udforske – og om nødvendigt – at ændre retning i deres forskning, siger forskningsdirektør i Villumfonden Thomas Sinkjær til Dansk Energis netider.

Frede Blaabjerg, der for nylig blev kåret som den mest citerede forsker i verden inden for ingeniørfagene, er en af 11 internationale topforskere, der i alt har modtaget 400 millioner kr. til at generere ny viden inden for teknik og naturvidenskab.

– Pengene giver en vigtig frihed til at kunne skifte spor, hvis der for eksempel viser sig at være lovende resultater i en bestemt retning. Bevillingen gør også, at jeg i de næste 5-6 år kan koncentrere mig om forskningen uden at skulle bruge tid på at søge andre midler. Samtidig kan jeg oprette henved 20 stillinger til studerende og postdocs, siger en glad Frede Blaabjerg til Dagens Energi.

Forskningsdirektør i Dansk Energi Jørgen S. Christensen glæder sig over, at der nu kommer endnu mere fokus på et område, som alle lande får et stort behov for at kunne mestre i fremtiden.

– Det er vigtigt, at der bliver forsket mere i, hvordan vi kan få elsystemer til at håndtere endnu mere af den svingende produktion af vedvarende energi. Det er et særdeles komplekst felt, som der er store perspektiver i at være førende på, siger han og fortsætter:

– Bevillingen er en stor anerkendelse af Frede Blaabjergs mangeårige og dygtige indsats, og fra Dansk Energi ønsker vi stort tillykke med bevillingen.

Relaterede links

 

Kommentarer

kommentarer