Nyhetsartikkel

16 mars 2017

Tvivel kring etablering av batterifabrik

Northvolts planer att bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige tas emot positivt av forskaren Lars Avellán. Men det finns flera utmaningar framöver. En viktig fråga är om miljardprojektet kan finansieras fullt ut.

I veckan presenterade företaget Northvolt mer detaljer om bygget av en batterifabrik i Sverige. Flera kommuner i Sydsverige är med i racet om att få denna stora etablering, däribland Oskarshamn och Vimmerby. Fullt utbyggd kan tillverkningen ge 3 000 arbetstillfällen.

Bakom projektet står Teslas förre logistikchef Peter Carlsson, som siktar på en storskalig tillverkning av litiumjonbatterier för bland annat elbilsindustrin.

Lars Avellán, som i många år varit industriforskare på forskningsinstitutet Swerea IVF lyssnade på Carlssons dragning..

– På kort tid har elbilsindustrin vuxit extremt fort i Europa. Samtidigt sker fortfarande nästan all batteriproduktion i Asien. En sådan obalans i Europa kan vara farlig ur ett ekonomiskt perspektiv, särskilt om det skulle uppstå ett valutakrig med Asien, säger Avellán.

Däremot står Northvolt inför en rad utmaningar för att planen ska sjösättas fullt ut. Den viktigaste frågan är finansieringen, enligt forskaren.

Så här långt har projektet finansierats av statliga och överstatliga myndigheter som Energimyndigheten och EU:s innovationsfond Innoenergy samt privata aktörer som Stena och Boliden.

– Frågan är hur man får loss de övriga miljarderna i ett bolag som nu inte kan redovisa intäkter, produktion och patent. Det är inte som ett börsbolag som försöker få in några miljoner via en nyemission. Här begär man 40 miljarder kronor, säger han.

Visserligen finns det ett intresse, inte minst inom elbilindustrin, eftersom biltillverkarna själva väntas bli en storkonsument av batterierna. Men en investering från dem lär inte ske utan att de också kräver en viss kontroll i företaget, tror Avellán.

– De skulle inte låta projektet låta leva sitt eget liv. Då är frågan om Carlsson kan driva företaget dit han vill.

En annan fråga är Northvolts val att tillverka litiumjonbatteriet med inslag av mineralen kobolt. Eftersom kobolt på senare tid har blivit dyrare och priskänsligt på marknaden, kan en högre kostnad försvåra framställningen av sådana batterier i framtiden, säger Avellán.

  • Northvolt planerar att tillverka en batterifabrik i Sverige, som påminner om Teslas fabriksbygge i Nevada, USA.
  • Fabriken ska ta upp en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm. Tanken är att fabriken ska producera batterier med en kapacitet av 32 GWh per år, vilket kan göra den till Europas största batterifabrik.
  •  Anledningen till att Northvolt har valt att bygga i Sverige är den nära tillgången till bland annat nickel, kobolt, litium och grafit, vilka ses som viktiga mineraler för batteritillverkning. Var fabriken ska byggas är fortfarande oklart.
  •  Hittills har 120 miljoner investerats i projektet av bland andra Vattenfall, Energimyndigheten, Vinnova, Innoenergy, Stena och Boliden.
  •  Northvolts ambition är att det första spadtaget kan tas andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång år 2023.

Kommentarer

kommentarer