Nyhetsartikkel

07 mars 2017

Sverige kan få Europas första stora batterifabrik

Northvolt – ett bolag som grundats av Peter Carlsson, tidigare Tesla-medarbetare och nuvarande styrelsemedlem i Fingerprint Cards, väntas på tisdagen offentliggöra planer på en storinvestering i en batterifabrik i Norden.

Det skriver Financial Times.

Planen är att inleda produktion av litiumjon-batterier till 2020 och att nå full produktion till 2023. Syftet är att utmana de asiatiska producenterna, som enligt Peter Carlsson inte har några strukturella fördelar när det gäller batteritillverkning.

Northvolt har ännu inte bestämt var i Norden fabriken ska ligga, men Sverige ligger bra till. Bolaget vill ha tillgång till lokala, rena energikällor som vattenkraft och vind, men också närhet till insatsvaror i form av metaller. Närhet till Finland, där Boliden är verksamt med både nickel och kobolt, är därför intressant.

Projektet, som innebär investeringar på över 35 miljarder kronor, har stöd av bland andra Vattenfall, Stena och Energimyndigheten.

Kommentarer

kommentarer