Nyhetsartikkel

06 mars 2017

Europa må skifte fokus fra apparater til bygninger

EU’s ECO-designkrav til apparaters energiforbrug er ikke længere nok til at nå Europas energieffektiviseringsmål frem mod 2030. Nu står kampen imod unødigt energiforbrug i EU’s bygningsmasse, hvor det skal være slut med at fyre for gråspurvene. Men det kræver finansiering.

I 2030 skal Europa samlet set bruge mindst 27 procent mindre energi end ved et såkaldt ”business-as-usual”-scenarie. Derfor er energieffektivisering en hjørnesten i de forslag, EU-Kommissionen fremlagde i vinterpakken i november, skriver Dansk Energi på sine netsider.

Men krav til selv-slukkende kaffemaskiner og TV’ers standby-forbrug er ikke længere nok til at effektivisere EU’s energiforbrug. I stedet må vi se på vores boliger og bygninger, fortalte EU-Kommissionens Paul Hodson torsdag ved en konference i Bruxelles:
– Det er nødvendigt, at bygningsrenoveringer kommer i fokus, når det gælder energieffektivitet.
Konferencen blev arrangereret af de to finanssektor-foreninger European Mortgage Federation og European Covered Bond Council. De stod i september sidste år bag et nyt fælles europæisk finansieringsinitiativ, som skal støtte private investeringer i energieffektivitet i bygninger – et initiativ, de ved konferencen fremlagde deres erfaringer fra.
Hodson, der er kontorchef i EU-Kommissionens DG Energy, fortalte i sit indlæg, at klare politiske mål, stærkt samarbejde mellem offentlige og private finansieringskilder samt aggregering af projekter i større bundter i hans optik er vejen frem, når vi skal flytte fokus fra apparater til bygninger i energieffektiviseringen. Hos Dansk Energi støtter vicedirektør Anders Stouge ham i den opfattelse:
– Vi er kommet rigtigt langt med mere energieffektive apparater. Hvor glødepæren for 10-15 år siden brugte 60 watt, har vi nu LED, der måske bruger 5-6 watt. Derfor bliver vi også nødt til at se nye steder hen for at finde yderligere effektiviseringsgevinster, fortæller Anders Stouge og fortsætter:
– Her er der et stort potentiale i EU’s bygninger, hvoraf en stor andel er gamle og utætte. Hvis offentlige og private investeringer kan kombineres effektivt, kan vi både sikre en langt bedre, billigere og grønnere bygningsmasse.
Hvis energirenovering kombineres med nye effektive varmekilder, som eksempelvis eldrevne varmepumper, kan vi nedbringe bygningernes samlede energiforbrug. Samtidigt kan et fleksibelt og større elforbrug i bygninger oven i købet gøre bygninger til værdifulde enheder i fremtidens smarte elnet, pointerer Anders Stouge.
Hvor hurtigt det går, afhænger dels af, om investorer kan aktiveres i tilstrækkelig grad og dels af, hvordan EU’s nye bygningsdirektiv udformes, når det forhandles i Europa-Parlamentet og mellem EU’s medlemsstater.

Relaterede links

Kommentarer

kommentarer