Nyhetsartikkel

01 mars 2017

Det Miljøøkonomiske Råd: Sænk elafgiften med 70 procent

Den høje danske afgift på el kan ikke retfærdiggøres ud fra klimahensyn og fungerer i dag primært som indtægtskilde for staten. Derfor bør den sænkes med 70 procent.

Sådan lyder anbefalingen fra Det Miljøøkonomiske Råd i en dugfrisk rapport. Dansk Energi mener, rådets anbefaling er fornuftig og bør give anledning til en bredere skattedebat.

Det Miljøøkonomiske Råd har tirsdag middag offentliggjort deres årlige rapport. Her kommer de med en klar anbefaling om at sænke afgiften på el med 70 procent fra 89 til 27 øre per kWh.

Det vil få virksomheder og husstande til at vælge eldrevne teknologier som for eksempel varmepumper og elbiler, hvilket vil have en positiv effekt på klimaet, lyder det fra De Økonomiske Vismænds miljøråd.

– Vores analyser viser, at der vil være en samfundsøkonomisk gevinst på cirka 1,8 milliarder kroner ved at sænke elafgiften. Lavere elafgifter vil samtidig gøre det lettere at leve op til reduktionskravet i ikke-kvotesektoren. Den høje elafgift er svær at begrunde, siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen, som i rapporten henviser til, at den høje elafgift i dag har en skadelig forvridende effekt på dansk økonomi.

Adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard er glad for, at Det Miljøøkonomiske Råd har opgjort samfundsgevinsten ved en lavere elafgift og mener, det bør give anledning til en bredere og mere nuanceret debat af den måde man opkræver skat på i Danmark.

– Det har længe undret os, at den stadigt grønnere strøm også skal være den energikilde, der uden sammenligning tynges mest af afgifter. Det fremmer jo ikke den grønne omstilling. Derfor er det fornuftigt, at rådet så klart anbefaler en markant afgiftslettelse på el for klimaet og den danske økonomis skyld, siger Lars Aagaard.

– Samtidigt vil jeg opfordre til, at man på Christiansborg opgiver det til tider ensidige fokus på, at en lavere indkomstskat er den eneste vej til økonomisk vækst og flere arbejdspladser. Det er tid til en bredere og mere nuanceret skattedebat, lyder det fra Lars Aagaard.

I rådets beregninger indgår betaling for transport af el som en afgift, hvilket øger den samfundsøkonomiske gevinst ved en afgiftslettelse. Det er dog ikke en korrekt antagelse, men selv uden denne antagelse er gevinsten ved at reducere elafgiften 1,2 milliarder kroner.

Kommentarer

kommentarer