Nyhetsartikkel

28 februar 2017

Fortsatt lave strømpriser!

Vi tror strømprisen holder seg under 30 øre pr kWh også denne uka, skriver TrønderEnergi i sin ukentlige kraftommentar.

Energimarkedene sett fra Trøndelag (uke 9): Spotprisen på strøm i prisområde Midt-Norge (NO3) endte på 25,8 øre pr kWh i uke 8. Sammenlignet med en snittpris på over 45 øre pr kWh så sent som i uke 45 i november 2016, så er under 30 øre komfortabelt for forbrukerne.

Ekstra gledelig for Trøndelag og Midt-Norge er at vi i forrige uke for en gangs skyld hadde bittelitt lavere strømpris enn både bergenserne og østlendingene. Som regel ligger vi litt over dem fordi Midt-Norge er et såkalt underskuddsområde på kraft.

Saken fortsetter under bildet

Glede i TrønderEnergi når prisområde Midt-Norge kommer bedre ut enn prisområdene Bergen og Oslo.

Denne uka
Når det gjelder denne uka så tror vi at prisene vil holde seg rundt samme nivå som forrige uke. På værmeldingen ser vi noe høyere temperaturer, men samtidig litt lavere vindkraftproduksjonen i Norden.

Et moment som kan trekke strømprisene noe opp fremover er at prisen på kull i Europa har løftet seg litt i det siste. Dette skyldes at det har vært kaldt nedover i Europa, som derfor har fyrt på med kull for å holde varmen. I tillegg har Kina økt kullimporten sin, og India og Indokina sin kullbruk er også økende. Alt dette bidrar til sammen til å løfte kullprisen internasjonalt, inkludert en liten smitte og påvirkning oppover på vår strømpris nasjonalt og regionalt.

Men alt i alt er spådommen for inneværende uke max 30 øre pr kWh.

SSB med tall for 2016
SSB kom for noen dager siden med en rapport med oppdatert strømprisstatistikk for 2016.

Klikk HER for å se SSBs tall og vurderinger.

I 2015 hadde vi i Norge et år med historisk lav strømpris. Snittprisen for 2015 endte på rekordlave 18,7 øre pr kWh. Mye nedbør er hovedgrunnen til at prisene ble såpass lave det året. Når snittprisene på strøm i 2016 økte til rundt 25 øre pr kWh så skyldes det i hovedsak tre forhold:

  • Hydrologi, mindre vann i magasinene.
  • Problem med fransk kjernekraft høsten 2016 som førte til høyere franske kraftpriser. Dette fikk også påvirkning på nordiske kraftpriser.
  • Betydelig høyere kullpris høsten 2016.

Kilden til alle henvisninger til strømpriser i denne oppdateringen er Nordpool.

 

Kommentarer

kommentarer