Nyhetsartikkel

17 februar 2017

Tre kraftværker i København blev stoppet af fejl i kontrolanlæg

En fejl i et kontrolanlæg på H.C. Ørstedsværket skabte en dominoeffekt, der på tur slukkede dampleverancen fra tre forskellige københavnske kraftværker.

Hofor arbejder på højtryk på at skifte rørene ud, skriver Ingeniøren.

De københavnere der stadig er tilkoblet det ældre dampnetværk, har den sidste uge gang på gang været udsat for manglende varme i rørene.

Den 13. februar mistede det gamle H.C. Ørstedsværk gasforsyningen, fordi en M/R station ved Enghave Brygge skulle flyttes i forbindelse med det byggeri der foregår. En fejl gjorde, at en gasventil uhensigtsmæssigt lukkede, ifølge Ingeniøren.

Den 14. februar ramte en fejl et kontrolanlæg til Blok 7 på selv samme H.C. Ørstedsværk. Det resulterede i en sand dominoeffekt, hvor H.C. Ørstedsværket, Svanemølleværket og Amagerværket på tur stoppede med at levere damp til det gamle dampnetværk.

Trykket falder
Niels Christian Kjær, der er driftschef hos Dong, forklarer at dampnetværket er særligt sensibelt, dels fordi det er gammelt og dels fordi, det efterhånden er meget lille.

»Størrelsen på det her netværk gør, at der ikke skal særlig meget til, for at dampnetværket kommer i ubalance. Det kan give nogle problemer, når man begynder at regulere så skrøbeligt et netværk,« fortæller han.

Fejlen på kontrolanlægget ramte præcis kl. 14.29 og derefter gik det stærkt. Fejlen forårsagede, at dampudtaget fra turbinen i blok 7 blev begrænset, hvilket fik trykket i dampnettet til at svinge voldsomt.

Niels Christian Kjær fortæller, at for at kompensere de voldsomme svingninger gik Amagerværket og Svanemølleværket automatisk i gang med at understøtte H.C. Ørstedsværket. Men en stadig ukendt hændelse i en sikkerhedsfunktion i rørene fra Amagerværket resulterede i, at også Amagerværket stoppede leverancen.

Les mer i Ingeniøren

 

 

Kommentarer

kommentarer