Nyhetsartikkel

10 februar 2017

Vind nærmer sig toppen

Med 12,5 nye GW tok vindmøller siste år enda et skritt blant de de største energikilder i Europa målt på effekt. Dermed er vindenergi nå nest størst i Europa – etter gas. Kull faller ned på en tredjeplass.

2016 blev endnu et godt år for den europæiske vindmølleindustri.

Det viser rapporten Wind in Power, der udgives af brancheforeningen Wind Europe. Selvom installationen af nye vindmøller faldt en smule fra rekordåret 2015, blev 2016 det næststørste vind-år i historien, målt på nye møller. Samtidig har der aldrig været investeret så meget i vind som i 2016, skriver Wind Europe.

Tallene er godt nyt, fortæller Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi til Ritzau:

– Nyheden viser, at nu er vind og sol meget tæt på at kunne give fossile brændsler baghjul i konkurrencen.

Og det er også en god nyhed for Danmark, som huser nogle af verdens førende virksomheder inden for vind-teknologi, fortæller han:

– Vindenergi er gået fra at være et økologisk græsrodsprojekt i Danmark til at blive big business – globalt. Det kan Danmark høste endnu mere på, fordi energi er en af vores tunge erhvervsstyrker.

Danmark er fortsat det land i Europa, hvor størst andel af vores elforsyning kommer fra vindkraft. Sidste år leverede vindmøller således el svarende til 37,6 procent af forbruget i Danmark, ifølge Energinet.dk.

Med stigende mængder vindstrøm må vi derfor nu til at se på, hvordan energien anvendes bedst, fortæller Lars Aagaard:

– Udfordringen nu at få mest muligt ud af den grønne strøm. Næste skridt i den grønne omstilling er at, bruge vores stadigt grønnere strøm til opvarmning og transport. Knækker vi den kode, kan vi kan sælge løsningerne i hele verden, siger Lars Aagaard.

Danmark eksporterede i 2015 energi-teknologi for 71,4 mia. kroner, hvoraf omkring fire femtedele går til EU-lande.

Kommentarer

kommentarer