Nyhetsartikkel

09 februar 2017

Sikkerhed har en pris

Sikkerhed står højt på dagsordenen både hos EU-Kommissionen og i den danske energibranche. Chefkonsulent Peter Kjær Hansen fra Dansk Energi var onsdag i Bruxelles for at give sit ekspert-bidrag til European Cyber Security Organisation.

450 millioner euro. Så mange penge afsatte EU-Kommissionen i sommeren 2016 til forskning og udvikling i cybersikkerhed blandt andet i energisystemet i regi af Horizon 2020-programmet, skriver Dansk Energi på sine netsider.

For at blive klogere på, hvad programmet skal fokusere på, var en række eksperter og repræsentanter fra alle dele af elsektoren samlet i Bruxelles for at give deres syn på sagen. Chefkonsulent i Dansk Energi Peter Kjær Hansen var blandt oplægsholderne.

At truslen fra hackere er reel er Peter Kjær Hansen ikke i tvivl om. Derfor er hans budskab, at vi skal være klar til at reagere, men vi skal også vide, at sikkerhed har en pris:

– Fokus er naturligvis på at sikre os bedst muligt, uanset om vi arbejder med elproduktion, med elnettet eller med elforbrugernes kundeoplysninger og forbrugsdata. Men vi skal som samfund også være klar over, at det koster at sikre sig. Derfor er det også væsentligt, at vi i europæisk sammenhæng får de samme myndighedskrav. Ellers vil nogle producenter kunne opnå konkurrencefordel. Elmarkedet er i forvejen presset, så det er vigtigt, at spillerne får lige vilkår, siger chefkonsulenten.

Han brugte også en del af sin taletid til at argumentere for videndeling – også når det gælder sikkerhed.

– Det er de færreste virksomheder, der har lyst til åbent at fortælle, hvis de har været ude for angreb og er blevet ramt. Men skal vi ikke halte bagefter, så er det alfa og omega, at vi deler information lige så hurtigt, som de ondsindede kræfter gør det, fortæller Peter Kjær Hansen.

Kommentarer

kommentarer