Nyhetsartikkel

06 februar 2017

Danmark er bagud på grøn transport

Vi skal bruge vores grønne strøm til mere, men mangler politisk handling. For eksempel betaler busser helt uforståeligt 200 gange mere i elafgift end letbaner og tog, skriver Københavns overborgmester Frank Jensen og Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard i et debatindlæg i Politiken.

Af Frank Jensen, overborgmester i København og Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi 

Vi har meget at være stolte af i Danmark. Ikke mindst, at vores lille nation har formået at blive verdensførende på vedvarende energi. Og det bliver bemærket i hele verden. Vi sælger grønne løsninger til udlandet for milliarder, vi sætter havvindmøller op, udskifter kul med bæredygtig biomasse, og om få år vil tæt på 80 procent af Danmarks el- og varmeforbrug være dækket af vedvarende energi. Hvert år rejser politikere, journalister og erhvervsfolk fra hele verden til København for at se, hvordan vi egentlig gør. Det kan vi være stolte af.

Men imens resten af samfundet år for år tager klimarigtige kvantespring, går det stadig dårligere med CO2-udledningen fra vores transport. Hver eneste dag kører hundredetusindvis af biler og hundredevis af dieselbusser igennem vores hovedstad. Biler og busser er blandt de store syndere, når det gælder luftforurening, støj og klimapåvirkning.

Vi kan gøre det bedre. Teknologierne og løsningerne er her, og tallene taler deres eget sprog. Udskifter vi samtlige 385 dieselbusser, der kører i hovedstaden, med elbusser, sparer vi årligt samfundet for 37.000 tons CO2 og bringer København et vigtigt skridt nærmere målet om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Og mindst lige så vigtigt: Når vi udskifter benzin og diesel med el, fjerner vi den lokale støj og giver renere luft. Det vil især kunne mærkes på smalle københavnske gader med højt byggeri på begge sider.

Men der er sten på vejen, som skal fjernes, før grøn strøm kan fortrænge diesel og benzin i trafikken. Afgiften på el til busser er 200 gange højere end afgiften på el til toge. Vi skal have busserne fuldstændig fritaget for elafgift – på samme måde som med letbanerne og eltog. Selvfølgelig! Regeringen har hævet afgifterne på elbiler markant, men har også med andre midler gjort det vanskeligt for kommunerne at føre en grøn transportpolitik. For eksempel ved at begrænse kommunernes mulighed for at give rabat på parkering til eldrevne delebiler og bybiler, der for nogle kan være et alternativ til selv at eje en bil. Det hænger ikke sammen.

Vi skal bruge vores grønne strøm til mere. Men tårnhøje afgifter står i vejen. Transportområdet er stedet at tage fat. Nu mangler vi bare langsigtede politiske løsninger, der hjælper til med at få elbiler og elbusser ud på vores veje. København og energisektoren er klar til at gå forrest.

Kommentarer

kommentarer