Nyhetsartikkel

30 januar 2017

Dekker taket med takstein med solceller

og vil selge strøm til TrønderEnergi.

Selv om huset er 100 år gammelt kan det gi Sindre Rabben Svedahl og familien det meste de trenger av strøm, skriver Adresseavisen.

I løpet av januar installeres de siste komponentene som skal gjøre at taket kan produsere inntil 16 000 kWh strøm i løpet av ett år.

En gjennomsnittlig enebolig bruker rundt 20 000 kWh i løpet av ett år.

– Vi trengte et nytt tak, og det viktigste for oss er selvsagt å finn et tak som holder vannet ute. Samtidig har vi alltid vært opptatt av klimaspørsmål, og da vi fant ut at det var mulig å kombinere dette, var det ingen tvil, sier Sindre Rabben Svedahl.

Viktig at det ser bra ut
Svedahl bor sammen med familien i et rundt 100 år gammelt hus i Malvik. Egentlig hadde ikke familien tenkt å bytte tak, men det viste seg at det måtte til. Det første de gjorde var å sjekke hva det ville koste å legge et skifertak.

– Hvordan taket ser ut har mye å si for oss. Dette er et pent hus, og vi vil gjerne beholde preget. Denne typen solceller får samme mønster som skifer, og det har mye å si, sier Svedahl.

Typen solcellepaneler som Svedahl nå får lagt på taket har fått kallenavnet «glasskifer». Det er produsert i Sveits og mye av poenget med designet er nettopp at det skal se bra ut på et tak. Hver plate er i realiteten et solcellepanel som også fungerer som yttertak.

Kraftselskapet Trønderenergi tror Svedahl har gjort et smart grep. Når de nye automatiske strømmålerne installeres i alle trønderske hjem i løpet av de neste to årene , tror kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem at flere vil installere solceller på taket.

– Vi ser at produsenter som blant andre Tesla og andre teknologigiganter lanserer lignende produkter. Når man får estetiske løsninger som integreres i bygget, samtidig som kostnaden går ned, får vi enda mer av dette, spår Eidem.

Trønderenergi lanserte selv en pilotordning i fjor, der de søkte etter huseiere som ønsket å installere solcellepaneler på taket . Responsen var massiv, noe Eidem mener er et tegn på at strømmarkedet kommer til å forandre seg radikalt.

 

Kommentarer

kommentarer