Nyhetsartikkel

29 januar 2017

Grønne sertifikater er rekord-billige i Norge og Sverige

Fornybar energi har aldri vært billigere. I Sverige og Norge er det rekordlave priser på grønne sertifikater.

For første gang nogensinde er den svensk-norske VE-certifikatpris (grønne sertifikater) under 100 SEK/MWh – fredag lukkede markedet med en pris så langt nede som 76 SEK/MWh, hvilket svarer til cirka 6 øre pr KWh. Det er med til at sætte en streg under, at vedvarende energi er billigere end nogensinde før.

– Den rekordlave pris på VE-certifikater sætter endnu en gang streg under, at den vedvarende energi er blevet markant billigere de seneste år. Det er fortsættelsen af en trend, som vi også har set i de seneste danske og hollandske havmølleudbud og på pilotudbud for solceller. Virkeligheden har overhalet fremskrivninger fra IEA og EU-Kommissionen med adskillige år, siger Stine Leth Rasmussen, afdelingschef i Dansk Energi.

Det fælles svensk-norske VE-certifikatmarked fungerer sådan, at vedvarende energianlæg får et certifikat for hver MWh strøm produceret. VE-certifikaterne udbydes på markedet, hvor blandt andre elhandlere har pligt til at købe et antal svarende til det politisk fastsatte VE-mål. Omkostningerne kan dermed distribueres videre til forbrugerne, mens investorerne i VE-anlæg og elproducenterne via salg af certifikater får en ekstra betaling ud over den pris, de opnår for salg af strømmen.

Systemet har på sin vis været en succes. Vindkraftudbygning i Sverige er gået stærkt: Siden 2009 er den installerede kapacitet mere end femdoblet fra 1067 MW til 6029 MW ved udgangen af 2015. Samtidig er certifikatprisen faldet til under 100 SEK/MWh – mindre end en tredjedel af prisen i 2009. Samtidig er prisen på strøm faldet i både Norge og Sverige. Det betyder, at den samlede afregning for vind er faldet fra 750 SEK/MWh i 2009 til under 400 SEK/MWh i dag.

Der er flere grunde til, at priserne falder, men øget konkurrence er en del af forklaringen. Den svensk-norske model sikrer et stærkt konkurrencepres og dermed lave priser på VE-udbygningen, men den har også nogle ulemper. Den giver nemlig investorer en markant risiko i form af dobbelt usikkerhed – både på udvikling i certifikatprisen og elprisen. Fordi begge priser er faldet så hurtigt siden 2009, har mange projektejere i Sverige været nødsaget til at lave store nedskrivninger.

– Den svensk-norske model har været en succes for forbrugerne, som har fået billig grøn strøm, men det har været en dyr omgang for mange investorer. Samtidig er det sket på bekostning af en bred teknologiudvikling, da modellen har et indbygget ”winner takes it all”-element. En udbudsmodel, som vi kender det fra Danmark, giver en større investorsikkerhed, og giver også mulighed for at fremme specifikke lovende teknologier og har stadig et stærkt konkurrenceelement, siger Stine Leth Rasmussen.

29

Kommentarer

kommentarer